Toezichthouder Australië sluit twee cryptocurrency exchanges vanwege drugshandel

AUSTRAC, het Australische agentschap dat witwassen moet voorkomen, heeft samen met de politie twee cryptocurrency exchanges gesloten. De reden: de bedrijven werden gebruikt voor de handel in drugs.

Veiligheid

Toezichthouder Australië sluit twee cryptocurrency exchanges vanwege drugshandel
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

AUSTRAC plaatste een melding over de arrestatie op Twitter:

In het bijbehorende persbericht is te lezen dat een 27-jarige man is opgepakt. Na de arrestatie zijn de licenties van twee cryptocurrency exchanges ingetrokken. De man zou een “belangrijk lid” zijn van de bedrijven, en is onder andere de handel in drugs ten laste gelegd. Hij was ook in bezit van ongeveer 30 kilo cocaïne.

Voor AUSTRAC is het de eerste keer dat het een exchange heeft stilgelegd sinds het toezicht op dit type bedrijven onder de verantwoordelijkheid van het agentschap is komen te vallen in april 2018.

Het is natuurlijk positief dat dit soort rotte appels uit het ecosysteem worden gehaald. Een nadeel ervan is dat deze berichtgeving dikwijls wordt aangegrepen om het ‘criminele aspect’ van cryptovaluta nog eens aan te stippen.

Zo bericht Reuters dat “diverse schattingen aantonen dat crypto-criminaliteit wereldwijd toeneemt”, zonder enige vorm van bronvermelding voor dat statement. Ook Matt Craft, onderdeel van de Australische politie, wordt gequote: “Hoewel cash nog steeds het meestgebruikt is [door criminelen], krijgen digitale valuta snel de voorkeur van criminele netwerken.”

Wellicht is een deel ervan bedoeld als krachttaal om een punt te maken. Craft: “Laat dit een waarschuwing zijn voor cryptocurrency exchanges: als je je verplichtingen niet nakomt, blijft dat niet onopgemerkt.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.