FBI arresteert leider van piramidespel OneCoin op vliegveld Los Angeles

Afgelopen woensdag is Konstantin Ignatov, een vooraanstaand OneCoin-medewerker, opgepakt op het vliegveld van Los Angeles. Ignatov is aangeklaagd voor fraude. Eén van 's werelds grootste cryptoscams ontvouwt zich.

Veiligheid

FBI arresteert leider van piramidespel OneCoin op vliegveld Los Angeles
0%
De redactie
Door De redactie

OneCoin

OneCoin is een oude naam in de cryptowereld. En een bekende, maar niet om een goede reden. Het project positioneert zich als “digitale valuta, gebaseerd op cryptografie” en als een alternatief op Bitcoin. In realiteit heeft het OneCoin-token nooit bestaan. Dat heeft OneCoin er nooit van weerhouden een nep-ICO te houden en investeerders van over de hele wereld aan te trekken.

De piramide is gebaseerd op een zogeheten marketingnetwerk. “Investeerders” worden verleid met een beloning voor het aankopen van “munten” en het aanbrengen van nieuwe gebruikers. Al met al gaan er meerdere miljarden dollars in om, volgens de openbaar aanklager van New York. Daarmee blijft er voor OneCoin maar één rivaal over: BitConnect.

Familie Ignatov(a)

Konstantin Ignatov is afgelopen woensdag op het vliegveld van Los Angeles opgepakt. Uit douanegegevens blijkt dat hij sinds 27 februari in de Verenigde Staten is. Sindsdien is er bewijs verzameld om tot arrestatie over te gaan.

Ignatov is een vooraanstaand OneCoin-medewerker. In de aanklacht wordt deze video genoemd, waarin hij te zien is als OneCoin promotor:

Ignatov's zus, Ruja Ignatova, is één van de oprichters van OneCoin. Samen zouden ze een groot deel van OneCoin's operatie draaien, maar de officiële positie van broer Ignatov is niet precies bekend. Ignatova is nog op vrije voeten, maar wordt wel internationaal gezocht (onder andere door Duitse autoriteiten).

Scam gaat door

De eerste aan OneCoin gerelateerde arrestaties werden gedaan in India. Dat was in de lente van 2017. Sindsdien zijn er 22 promotors opgepakt, worden leden van de organisatie in diverse landen gezocht, en zijn er diverse centrale banken die waarschuwen voor OneCoin.

Je zou denken dat dit voldoende aanleiding is voor OneCoin om de boel op te doeken, of tenminste voor leden ervan zich gedeisd te houden. Helaas, het houdt niet op. Deze week kwam er nog een video online waarin de komst van een OneCoin “exchange” wordt beloofd:

Het is haast overbodig om te melden, maar we doen het toch: blijf uit de buurt van aan OneCoin gerelateerde activiteiten. Het piramidespel vertoont scheuren, en mogelijk leidt de arrestatie van Ignatov tot een doorbraak.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.