Blockdata: ‘Blockchain zet de wereld van overboekingen op z'n kop’

Het Amsterdamse Blockdata heeft de wereld van (internationale) overboekingen onder de loep genomen. Betalingen waar velen voor hun inkomen van afhankelijk zijn. Volgens Blockdata zet blockchain die wereld op z'n kop. Dit zijn de takeaways.

Markt

Blockdata: ‘Blockchain zet de wereld van overboekingen op z'n kop’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Remittances

Waar wij het woord overboeking schrijven, wordt in het Engels het woord remittance gebruikt. Een perfect Nederlands equivalent hebben we niet. Het gaat om geld dat door migranten naar verwanten in hun oorspronkelijke land van herkomst wordt gestuurd.

Deze geldstromen zijn vaak van groot belang voor de economie in het land van herkomst, vaak ontwikkelingslanden of opkomende economieën. Voor 2014 werd de waarde van de markt van remittances al geschat op meer dan $400 miljard.

Blockchain werkt beter

Blockdata heeft al die geldstromen onder de loep genomen. De algemene conclusie: blockchain zet die geldstromen op z'n kop en maakt het een stuk efficiënter.

Waarde remittance-industrie $1.000 miljard waard in 2022

Allereerst stelt Blockdata dat de hele markt van dit type overboekingen in 2022 zo'n $1.000 miljard waard zal zijn. Dat is gebaseerd op het extrapoleren van samengesteld jaarlijks groeipercentage. In 2025 zou de waarde zijn toegenomen tot 1.400 miljard dollar. Een flinke taart om te verdelen.

Blockchain 388 keer sneller dan traditionele kanalen

Blockdata heeft een set van 1.800 betalingen van de Wereldbank ('s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking) bestudeerd. De gemiddelde transactietijd van al die betalingen gedeeld door de gemiddelde transactietijd van (geselecteerde) blockchainplatforms leidt tot het genoemde getal.

Sinds de lancering van Bitcoin zagen tientallen geldtransactiekantoren het daglicht

Van origine is deze sector het terrein van banken. Dat is door de komst van blockchain flink veranderd. De taart wordt herverdeeld, en sinds de lancering van Bitcoin zijn er tientallen bedrijven bij gekomen die een stuk van de taart opeisen.

Ongeveer tweederde van die startups gebruiken blockchaintechnologie zonder een eigen token. Ze borduren voort op bestaande infrastructuur, bijvoorbeeld dat van RippleNet, of Stellar.

Grote bedrijven willen samenwerken met fintech-startups

Ondanks de opkomst van blockchaintechnologie, is een groot deel van de markt nog in handen van de gevestigde orde. Daartoe behoren bedrijven als MoneyGram, en Western Union. Blockdata geeft een mooi overzicht van de structuur van deze geldmarkt:

De grote namen zitten uiteraard zelf ook niet stil. Ze werken samen met startups uit de fintech-sector, of ontwikkelen eigen gelijksoortige technologie. Het meest recente en breedst uitgemeten voorbeeld is de introductie van JPM Coin, het antwoord van JP Morgan op dergelijke ontwikkelingen.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.