Aantal ontwikkelaars in cryptomarkt afgelopen jaar stabiel, ondanks waardedaling

In bear markets wordt gebouwd. Uit onderzoek van Electric Capital blijkt dat het aantal actieve ontwikkelaars in de cryptowereld stabiel is gebleven het afgelopen jaar. Kijk mee naar een analyse van 21.000 code repositories en 16 miljoen commits.

Markt

Aantal ontwikkelaars in cryptomarkt afgelopen jaar stabiel, ondanks waardedaling
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Elke kwartaal publiceert Electric Capital een "Dev Report" waarin ze in kaart brengen waar developers bouwen een het crypto-ecosysteem. De editie van maart 2019 bevat een aantal interessante observaties die we graag met jullie delen.

Het is goed om van tevoren een aantal dingen op te merken:

  1. Ze onderzochten alleen cryptomunten. Het totale ecosysteem is nog heel veel groter. Denk aan infrastructuur (bijv. Lightning), private blockchain projecten en projecten die gebouwd zijn op een blockchain.

  2. Ze analyseerden alleen publieke code repositories van projecten die live zijn. Sommige van de actiefste projecten zijn private (bijv. Binance) of nog niet live (bijv. Coda).

Het totale aantal developers in blockchain is dus veel groter dan wat hier genoemd werd, om nog maar niet te spreken over het aantal mensen dat in deze sector werkzaam is zonder feitelijk te programmeren.

Tijd om het rapport in te duiken!

Aantal developers stabiel tijdens bear market

Op dit moment zijn er twee keer zoveel developers actief als twee jaar geleden. Tijdens de bear market is dat met 4% afgenomen, terwijl de totale waarde van de cryptomunten bij elkaar met meer dan 80% daalde.

Meeste ontwikkelaars voor platforms

Zowel voor de blockchain zelf (links) als voor het totale project inclusief SDK, wallet, website, documentatie (rechts) heeft Ethereum met grote afstand het meeste ontwikkelaars werken. 

Meer in het algemeen kunnen we zeggen dat aan platforms het meest gebouwd wordt. Als we kijken naar het aantal commits dan zien we dat de actiefste projecten net als Ethereum (links) allemaal blockchain-platforms zijn (rechts). 

Bitcoin sterk aan de top

Er wordt wel eens wat minachtend gesproken over Bitcoin dat het een oud project is en zo weinig kan. Maar zijn juist redenen dat Bitcoin zo ijzersterk is. Het heeft z'n waarde en stabiliteit bewezen en doet één ding heel erg goed. Juist daarom is het interessant om te zien dat er alsnog zoveel aan Bitcoin gewerkt wordt.

Opvallende projecten

Er zijn altijd projecten die eruit springen. Bijvoorbeeld omdat ze relatief goedkoop zijn voor het aantal developers dat eraan werkt (links) of juist duur (rechts).

Grootste winnaars en verliezers

In het rapport wordt ook bekeken bij welke projecten het aantal ontwikkelaars en de activiteit toeneemt en afneemt. Hieronder zie je de grootste verliezers uit de top-100. In het rapport zelf zie je ook de winnaars en een aantal andere opvallende verschillen!

Tot slot

We zijn benieuwd wat jou opvalt als je het rapport induikt!

Het rapport zelf vind je hier. Een blogpost waarin het onderzoek en het rapport wordt toegelicht vind je hier. Tot slot is deze Twitter-thread nog een mooie samenvatting of bron om uit te retweeten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.