UNICEF verkent gebruik blockchain om scholen in Kirgizië met internet te verbinden

Kinderrechtenorganisatie UNICEF wil scholen in het Aziatische land Kirgizië van internet voorzien. Daar is geld voor nodig, en wat UNICEF betreft is daarvoor een rol weggelegd voor blockchaintechnologie.

Adoptie

UNICEF verkent gebruik blockchain om scholen in Kirgizië met internet te verbinden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Project Connect

De actie van UNICEF valt onder een bredere missie met de naam Project Connect. In Kirgizië is het doel om 1.500 lokale scholen te voorzien van internet of de verbinding ermee te verbeteren.

Munir Mammadzade van UNICEF: “We onderzoeken een op blockchain gebaseerde oplossing voor Project Connect in Kirgizië. De overheid en het lokale bedrijfsleven werkt samen met UNICEF om alle scholen in het land van internet te voorzien. Cruciaal voor kinderen.”

In het kader van Project Connect is UNICEF bezig met inzichtelijk maken in welke mate scholen wereldwijd verbonden zijn met internet. Van 150.000 scholen is al data verzameld. Van de 1.560 scholen in Kirgizië heeft minimaal de helft helemaal geen internetverbinding.

Inzet van blockchaintechnologie

Het gebruik van blockchain ligt wat UNICEF betreft voor de hand: “Als je als donateur, overheid, of bedrijf bijdraagt aan het online brengen van grote delen van een land, zou je dat dan niet op een authentieke en transparante manier willen doen?”, vertelt Chris Fabian aan Coindesk.

Fabian denkt overigens niet enkel aan informatie over betalingen en donaties. Blockchain zou ook kunnen helpen met het “monitoren van de kwaliteit van de internetverbinding van scholen”. Hij legt daarbij de nadruk op de potentie van de technologie op het gebied van “accountancy, management, en monitoring”.

De infrastructuur staat nog in de kinderschoenen. “Zoals met al ons blockchain-werk, zijn we nu bezig met prototypes. We falen, en we leren”, vertelt Fabian. We weten niet of blockchain UNICEF uiteindelijk biedt wat het voor ogen heeft, maar het proces van experimenteren en leren is mooi om te volgen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.