Oorsprong van Carrefour's melk nu ook op blockchain te vinden

Vorig jaar was Carrefour het eerste bedrijf dat blockchaintechnologie in gebruik nam om de oorsprong van voedselwaren inzichtelijk te maken. Naast de supply chain van kip en tomaten is nu ook die van melk eenvoudig in te zien. Een update.

Adoptie

Oorsprong van Carrefour's melk nu ook op blockchain te vinden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Inzicht voor de klant

De blockchaindienst van Carrefour is uitgebreid met data over melk uit Carrefour's Quality Line (CQL). Klanten kunnen met gebruik van hun smartphone het gehele productieproces ervan inzien.

De reden dat voor dit product is gekozen, is omdat het om melk gaat waarvan geclaimed wordt dat het volgens strikte richtlijnen geproduceerd wordt. Zo mogen de koeien enkel GGO-vrij voedsel nuttigen, en mag de melk enkel van boerderijen komen waarvan de omvang beperkt is.

Klanten kunnen zien waar de melk geproduceerd is, wanneer de melk in het pak is geschonken, en wanneer het in het schap is geplaatst. Zelfs de GPS-coördinaten van de boerderij zijn in te zien.

Traceerbaarheid

De traceerbaarheid van voedselwaren lijkt een belangrijk aspect te worden van Carrefour's business. Vorig jaar maakte de supermarktketen bekend deel te nemen aan IBM's Food Trust-netwerk. Daar zijn meer bedrijven onderdeel van, zoals Unilever, Walmert, en Nestlé.

Carrefour is niet de enige supermarktketen die op deze manier met voedselkwaliteit bezig is. Auchan gebruikt TE-FOOD voor het bijhouden van gegevens over hun producten. Ook de Albert Heijn begeeft zich op dit terrein.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.