Cisco: Ruim 20% van totale mining-capaciteit komt van universiteitscampussen

Wereldwijd wordt er flink gemined. Computers die blockchainnetwerken beveiligen en uitbetaald worden in cryptovaluta. Wat blijkt: 22% van alle rekenkracht wordt geleverd vanaf universiteitscampussen. Studenten die profiteren van gratis elektriciteit?

Markt

Cisco: Ruim 20% van totale mining-capaciteit komt van universiteitscampussen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Medio februari publiceerde Cisco een onderzoeksrapport waarin ze het internetverkeer categoriseren dat gerelateerd is aan mining. Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

  • Het verkeer dat aan cryptomining gerelateerd is, is met 19x toegenomen in de laatste 9 maanden van 2018.
  • Alle (bedrijfs)branches zijn erbij betrokken, van gezondheidszorg tot lokale overheid.
  • Noord-Amerikaanse en Europese landen hebben bovengemiddeld veel last van malafide verkeer (bv. veroorzaakt door malware).

Onderzoeksmethode

De onderzoekers hebben data gebruikt van Cisco Umbrella. Umbrella beveiligt gebruikers van het verbinden met malafide websites en analiseert 175 miljard DNS-verzoeken per dag. Een DNS-verzoek kan je zien als het opvragen van een route aan een routeplanner.

Een DNS-verzoek is specifiek en kan gecategoriseerd worden. Zo zou het opvragen van een adres van Google gecategoriseerd kunnen worden als zoekverkeer, en kan het opvragen van een mining pool gerelateerd worden aan mining.

Energie en onderwijs zijn topleveranciers

Uit de gegevens blijkt dat de energiesector verantwoordelijk is voor het meeste miningverkeer. Een mogelijke verklaring is dat “deze sector aantrekkelijk is vanwege verouderde systemen en software”. Op nummer twee staat het onderwijs, met universiteitscampussen in het bijzonder.

De reden dat vanuit campussen zoveel rekenkracht wordt geleverd ligt wellicht voor de hand. Studenten die in universiteitsgebouwen verblijven, ontvangen doorgaans geen energierekening: die is inbegrepen in de huur. Je kunt een miner 4 jaar laten draaien en na je studie een leuke zakcent meenemen.

Verder valt op dat het meeste aan mining gerelateerde verkeer uit Amerika komt. Minder dan 6% van het gemeten verkeer komt vanuit Europa. Mogelijk is dat simpelweg het gevolg van de geografische verspreiding van Cisco-klanten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.