Schadebeperking of echte koerswijziging?

Coinbase reageert: ex-medewerkers Hacking Team verlaten Coinbase

Brian Armstrong van Coinbase heeft eindelijk gereageerd op de opschudding rondom zijn exchange. Hij stelt dat “mensen die werkzaam waren voor Hacking Team Coinbase gaan verlaten”. Is het voldoende om vertrouwen te herstellen?

ExchangeCoinbase

Coinbase reageert: ex-medewerkers Hacking Team verlaten Coinbase
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Hacking Team

De hashtag #DeleteCoinbase is geïntroduceerd toen bekend werd dat de belangrijkste medewerkers van het overgenomen bedrijf Neutrino werkten voor Hacking Team.

Hacking Team leverde spyware en malware aan foute regimes. Daarmee werkte het censuur in de hand, en wordt het gekoppeld aan de opsluiting van journalisten en mensenrechtenactivisten.

Het heeft geleid tot een relatief grote groep mensen die afstand neemt van Coinbase. Later kwam daar nog een ‘schandaal’ overheen: leveranciers van Coinbase bleken klantgegevens te verkopen aan derde partijen.

Ex-medewerkers Hacking Team “verlaten” Coinbase

Dinsdag reageert de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, zelf op de opschudding rondom zijn exchange. Hij vertelt nog eens over de missie van Coinbase, en de reden waarom Neutrino is overgenomen. Om vervolgens tot de kern van het bericht te komen:

“We hebben deze week de tijd genomen om verder de geschiedenis [van Neutrino] in te duiken. We zijn samen tot een overeenkomst gekomen: zij die voorheen bij Hacking Team werkten, verlaten Coinbase.”

Zijn letterlijke woorden zijn “will transition out of Coinbase”. Of dat direct ontslag inhoudt, of een periode waarin de medewerkers (één voor één) het bedrijf verlaten is onbekend. Ook de optie dat diezelfde mensen later als zelfstandige worden ingehuurd is niet uitgesloten.

Opvallend is ook dat Coinbase kennelijk niet heeft gekeken naar de geschiedenis van het bedrijf dat aangekocht is, of heeft bewust de indruk willen achterlaten dat niet gedaan te hebben. In beide gevallen is het discutabel te noemen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.