Zuid-Afrikaanse Standard Bank werkt aan eigen blockchainplatform voor betalingen

De Zuid-Afrikaanse Standard Bank bereidt zich voor op de ingebruikname van een besloten blockchainplatform voor betalingen. Internationale transacties moeten er sneller mee afgewikkeld kunnen worden. Zoveel banken, zoveel blockchains?

Adoptie

Zuid-Afrikaanse Standard Bank werkt aan eigen blockchainplatform voor betalingen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Snellere betalingen

De Standard Bank is één van de grootste financiële dienstverleners in Zuid-Afrika. De bank doet zaken in 33 landen ter wereld, waarvan 17 in Afrika. 

Het nieuwe platform van Standard Bank moet in de tweede helft van 2019 in gebruik worden genomen. Het is gebaseerd op Hyperledger Fabric. Een cloudsysteem waar naast Standard Bank partners, klanten, en derde partijen op aangesloten worden die betrokken zijn bij (internationale) transacties.

“We hebben besloten om ook Shyft aan te sluiten, een app waarmee gehandeld kan worden in buitenlandse valuta. Daarmee krijgt een breed scala aan betalingspartners en e-commerceplatforms ook toegang”, aldus Richard de Roos, hoofd onderzoek bij de bank.

Standard Bank werkt ook samen met de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de grootste Chinese bank, waarvan de staat zo'n 70% van de aandelen in handen heeft. Dat moet ervoor zorgen dat dit besloten ecosysteem ook binnen de grenzen van China gebruikt kan gaan worden.

De verwachting is dat het systeem het aantal internationale transacties dat verwerkt kan worden flink verhoogd. Ook betalingen in buitenlandse valute worden versneld. “Bovendien zorgt het systeem voor een onafhankelijk logboek van alle documenten en processtappen, die voor alle betrokkenen direct inzichtelijk is”, vertelt de Roos.

Zoveel banken, zoveel blockchains?

In november schreven we al dat banken het nut van blockchain ontdekken: het faciliteren van grensoverschrijdende betalingen. Recent kwam JP Morgan groot in het nieuws met de introductie van JPM Coin.

Het patroon is dat banken een eigen besloten privénetwerk oprichten, waarin blockchaintechnologie wordt gebruikt, vaak gefaciliteerd door producten van Hyperledger. De banken gebruiken hun eigen bestaande en vaak uitgebreide netwerk om het eigen netwerk bestaansrecht te geven.

De vraag is hoe al deze nieuwe eilandjes met elkaar gaan interacteren. Als iedere bank zijn eigen netwerk optuigt, maakt dat het de financiële wereld minder complex? En op welke manier heeft de eindklant er baat bij?

Afijn, op deze vragen kunnen we nog geen antwoord geven. Vooralsnog kunnen we enkel vaststellen dat bestaande financiële procedures op de schop gaan, en dat er antwoorden worden gezocht op invloeden van buitenaf; de fintech-sector die aan de voordeur rammelt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.