Russische president Putin draagt overheid op om voor juli 2019 met cryptoregels te komen

De president van Rusland heeft de overheid een deadline gegeven om met regels te komen die van toepassing zijn op de wereld van digitale assets. Voor 1 juli 2019 moet het geregeld zijn. Dit is er bekend.

Regelgeving

Russische president Putin draagt overheid op om voor juli 2019 met cryptoregels te komen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ontwikkeling van de digitale economie

Het document met instructies voor de overheid is op de officiële website van Putin gepubliceerd. Over digitale valuta staat er het volgende:

“Federale wetten die gericht zijn op de ontwikkeling van de digitale economie. Daaronder valt de procedure voor het uitvoeren van civielrechtelijke transacties in elektronische vorm. Evenals het reguleren van digitale financiële activa, en het aantrekken van financiën met behulp van digitale technologieën.”

Voor 1 juli 2019 moet alles geregeld zijn. Het uitgangspunt is dat de “digitale economie” door de nieuwe regelgeving ondersteund wordt. In hoeverre dat stimulerend werkt, is nog afwachten. Het kan zijn dat de wetgever juist restrictief te werk gaat.

Oliemunt?

Het nieuws komt vlak nadat lokale media schrijven over een aan olie gekoppelde Russische cryptomunt. Ook het IMF zou groen licht hebben gegeven aan 8 landen om hun eigen cryptovaluta te lanceren, waaronder Rusland.

In januari kwam Vladislav Ginko in het nieuws. Ginko, hoogleraar economie, stelde dat Rusland mogelijk in het eerste kwartaal van 2019 nog miljarden dollars in bitcoin investeert. Een uitspraak die overigens niet onbesproken is.

Vanuit het bedrijfsleven in Rusland verwacht men dat grootschalige adoptie van blockchaintechnologie binnen 1 tot 2 jaar op gang komt. Mogelijk dat de totstandkoming van deze regels daarin een belangrijke stap is.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.