Mercedes bouwt blockchain voor “duurzame supply chains”

Mercedes-Benz Cars rekent op blockchaintechnologie om de transparantie van complexe supply chains te verhogen. Samen met Icertis bouwt de autofabrikant een blockchain-prototype om processen te versimpelen. Welk potentieel ziet Mercedes?

Adoptie

Mercedes bouwt blockchain voor “duurzame supply chains”
0%
De redactie
Door De redactie

Slimmere inkoop

Eén van de aspecten van de bedrijfsvoering van Mercedes die verbeterd moet worden met de introductie van blockchaintechnologie is de inkoop van onderdelen.

Wilko Stark, bestuurder bij Mercedes: “Blockchain heeft de potentie om onze inkoopprocessen fundamenteel te veranderen. En kan effect hebben op onze hele waardeketen. Globale supply chains worden steeds complexer. Ons blockchainprototype is een eerste stap in het testen van een breed scala aan toepassingen waarmee de transparantie verhoogd wordt, zelfs met een impact die verder reikt dan onze directe leveranciers.”

Het nieuws over Mercedes’ blockchainplannen volgt op het nieuws dat BMW en Merceders samen meer dan €1 miljard investeren in mobiliteitsdiensten.

Standaardisering

De eerste stap in veel blockchainprojecten is het standaardiseren van processen. Mercedes heeft Icertis ingeschakeld om daarbij te helpen. De documentatie rondom contracten moet consistenter gemaakt worden.

Toeleveranciers van Mercedes moeten voldoen aan eisen rondom werkomstangiheden, mensenrechten, en milieuveiligheid. Het voldoen aan deze eisen wordt vastgelegd op de blockchain. Alle “afwijkingen daarop moeten op deze manier boven tafel komen”.

Gegevens over duurzaamheid en bovengenoemde processen worden publiek beschikbaar gesteld, zonder informatie te onthullen die de (onderlinge) concurrentiepositie beïnvloedt.

Ethisch verantwoorde grondstoffen

Het initiatief van Mercedes overlapt deels met eerder aangekondigde plannen van Ford. Grondstoffen voor elektrische auto's zijn een belangrijk onderwerp in de autoindustrie. 

Kobalt is een schaars ingrediënt voor accu's van elektrische auto's. Het wordt weleens de nieuwe "bloeddiamant" genoemd. Daarom wil Ford, en nu Mercedes, precies weten wat de herkomst ervan is. Blockchain moet daarbij helpen.

In onze vooruitblik op 2019 (deel 2) schreven we over onze verwachting dat de eerste grootschalige toepassingen live komen te staan. Daarin noemen we suppy chain en logistiek als voorbeeld.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.