Venezolaans econoom: “Bitcoin heeft mijn familie gered”

Bitcoin als “grenzeloos geld” is voor velen enkel een buzzword. Maar als je in een dictatuur leeft, en de economie op instorten staat, betekent het véél meer. Venezolaans econoom Carlos Hernández vertelt hoe Bitcoin zijn familie een kans gaf.

RegionaalBitcoin

Venezolaans econoom: “Bitcoin heeft mijn familie gered”
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Buitenlandse valuta onbereikbaar

“Al mijn geld zit in bitcoin”, vertelt Hernández aan de New York Times. “Mijn geld bewaren in de vorm van de Venezolaanse bolivar zou financiële zelfmoord zijn. De inflatie is 3,5% per dag. In het jaar 2018 was de totale inflatie bijna 1,7 miljoen procent.”

Het is voor Hernández niet mogelijk om een buitenlandse bankrekening te gebruiken. Het is ook zo goed als onmogelijk om buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar, te gebruiken. De overheid controleert er sterk en zeer streng op.

“Het wordt hier [in Venezuela] steeds gekker. We hebben nu twee presidenten. Terwijl Venezolanen honger beginnen de lijden, zijn er gewelddadige conflicten op de grens met Brazilië omwille van humanitaire hulp.”

Bitcoin als betaalmiddel

Er wordt weleens gesteld dat ook Bitcoin nog niet écht gebruikt wordt. Onzin, volgens Hernández. Hij moet zijn bitcoin eerst naar bolivar omzetten voordat hij een pak melk koopt. En dat is makkelijker dan je zou denken.

Hij gebruikt, net als veel landgenoten, LocalBitcoins als exchange. Hij kan daarop zoeken naar handelaren die van dezelfde bank gebruikmaken, “dan is het geld sneller binnen”. Hij moet daarbij wel oppassen om niet teveel bitcoin in te ruilen. Als het bedrag boven de $50 komt, wordt z'n bankrekening automatisch bevroren. “Dan moet ik eerst uitleggen hoe ik aan het geld ben gekomen”, vertelt Hernández.

Gered door cryptovaluta

De overheid van Venezuela is bezig met nieuwe regels rondom cryptovaluta, en voert vooralsnog geen controle uit op transacties met het nieuwe geld. Alles rondom de eigen bolivar wordt echter streng in de gaten gehouden.

“Maar cryptovaluta hebben mijn familie gered. Ik kan nu de kosten van mijn huishouden alleen dekken. Mijn vader is een overheidsfunctionaris, en verdient om en nabij 6 dollar per maand. Mijn moeder werkt in huis, zonder inkomen. Bovendien hebben cryptovaluta mijn broer Juan de mogelijkheid gegeven om Venezuela te ontvluchten.”

Juan werkt als grafisch ontwerper en werd primair uitbetaald via PayPal. Dat werd door de autoriteiten in Venezuela tegengehouden. Banken in het land mogen namelijk alleen lokale valuta gebruiken. Door van cryptovaluta gebruik te maken, had Juan toch nog inkomsten, en kon hij zijn vertrek uit Venezuale bekostigen.

Hernández: “Grenzeloos geld is meer dan alleen een buzzword. Voor alle mensen die in een instortende economie leven, of te maken hebben met censuur en dictatuur, is dit de realiteit.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.