Sony en Fujitsu testen blockchain voor schoolresultaten

Twee Japanse techgiganten, Sony en Fujitsu, hebben de handen ineen geslagen om een nieuwe toepassing voor blockchaintechnologie te testen. Het idee is dat een breed scala aan schoolresultaten erop wordt opgeslagen. Dit wil het tweetal bereiken.

Adoptie

Sony en Fujitsu testen blockchain voor schoolresultaten
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Strijd tegen nepgegevens

Sony Global Education en Fujitsu Research Institute zitten achter een praktijkproef waarin het gebruik van blockchaintechnologie voor het beheer van studieresultaten wordt getest. Het tweetal werkt samen met Human Academy, een instelling die betrokken is bij buitenlandse studenten.

Over buitenlandse studenten gesproken, volgens het persbericht van Sony zijn zij, samen met gastarbeiders, de drijvende kracht achter het initiatief. Er komen steeds meer mensen van buiten Japan naar onderwijsinstellingen in het land, en dat levert (te) vaak problemen op. Zo is het lastig om eerdere studieresultaten te verifiëren die zijn behaald in Japan.

Aan de proef nemen studenten deel die zich voorbereiden op hun komst naar Japan. Zij nemen deel aan een taalcursus. De studenten gaan gebruikmaken van Fujitsu’s leeromgeving. Behaalde resultaten, waaronder studielogs en toetsresultaten worden opgeslagen op een blockchain. Studenten krijgen een bijbehorend digitaal certificaat, waarmee ze “ontegenzeggelijk de resultaten kunnen bewijzen”.

Blockchaindiploma's

Het onderwijs wordt vaker aangegrepen als (mogelijke) usecase voor blockchaintechnologie.

In november kwam naar buiten dat universiteiten in Maleisië diploma's op een blockchain zetten. Het initiatief is gestart vanwege een toenemend aantal meldingen over valse diploma's. Bovendien is het erg gemakkelijk om via internet aan de neppapieren te komen.

Deze week zagen we dat ook Malta en Andorra blockchain inzetten voor het opslaan en publiceren van behaalde studieresultaten. Ze hopen hiermee “belangrijke informatie” beter te beveiligen en de echtheid ervan te kunnen garanderen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.