Gehackte exchange Cryptopia heropent, onthult schatting hoeveelheid gestolen cryptovaluta

Sinds 14 februari heeft Cryptopia weer beschikking over z'n eigen kantoor. Sindsdien: stilte. Maar gisteren verscheen een serie updates op Twitter. Cryptopia heropent, en onthult een schatting van de hoeveelheid gestolen cryptovaluta. Een update.

ExchangeCryptopia

Gehackte exchange Cryptopia heropent, onthult schatting hoeveelheid gestolen cryptovaluta
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Pijnlijke stilte

Bijna anderhalve maand geleden kwam naar buiten dat Cryptopia was gehackt. Sindsdien is er van Cryptopia niets meer vernomen. Sporadisch verscheen er een bericht vanuit de Nieuw-Zeelandse autoriteiten, die moeite hebben om het onderzoek in goede banen te leiden.

Op donderdag 14 januari verscheen een tweet in de timeline van Cryptopia: de politie heeft de medewerkers weer toegang gegeven tot het eigen gebouw. Ze gaan aan de slag om “het gestolen geld te evalueren”. Wat dat precies inhoudt, is tot op vandaag onbekend, maar het ligt voor de hand dat ze in kaart proberen te brengen wat er precies is gestolen.

Gisteren verscheen een nieuwe serie updates op Twitter.

Cryptopia heropent voor maandag

Allereerst het meest recente nieuws. Het doel van Cryptopia is om de deuren weer te openen vóór aanstaande maandag. Je kunt er dan nog niet handelen: het is in “read only’”-modus. Wat het precies inhoudt is onbekend, maar waarschijnlijk kan je enkel kijken naar gegevens, en nog nergens mee interacteren.

Hoeveel geld is gestolen?

Cryptopia heeft berekend dat in het slechtste geval 9,4% van al het geld van de exchange is gestolen:

Je vraagt je wellicht af hoe het kan dat het nog steeds onbekend is welk bedrag precies gestolen is. De verwachting was dat het politieonderzoek daar duidelijkheid over zou geven, maar kennelijk is het voor Cryptopia nog steeds niet duidelijk wat er is gebeurd.

Volgens Elementus is er zo'n $16 miljoen naar de inbrekers gegaan. In het rapport schrijft Elementus dat er zeer veel wallets bij de hack betrokken waren, wel meer dan 75.000. Opvallend was ook dat de hack nog dagenlang door is gegaan nadat het ontdekt was.

Oude wallets niet meer gebruiken

In de laatste tweet van Cryptopia sporen ze gebruikers aan de oude wallets niet meer te gebruiken:

Het is nogal pijnlijk dat Cryptopia z'n gebruikers nu pas oproept om daarmee te stoppen. Uit onderzoek van Elementus blijkt dat wallets die betrokken waren bij de hack weer gevuld zijn. Waarschijnlijk “door Cryptopia-gebruikers die zich niet bewust zijn van het feit dat Cryptopia is aangevallen“. Uit een deel van die wallets is twee keer geld gestolen.

Komende dagen verwachten we meer informatie vanuit Cryptopia.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.