Malta en Andorra zetten diploma's op blockchain

Zowel Malta als Andorra gaan academische titels vastleggen met behulp van blockchaintechnologie. Ze hopen hiermee “belangrijke informatie” beter te beveiligen en de echtheid ervan te kunnen garanderen.

Adoptie

Malta en Andorra zetten diploma's op blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Twee van Europa's kleinste landen verstevigen hun positie als voorvechters voor blockchaintechnologie en cryptovaluta. Ogenschijnlijk zijn de aankodigingen van de twee landen op elkaar afgestemd. In realiteit is het enkel (on)gelukkige timing.

Andorra

De aankondiging van Andorra kwam naar buiten via EuropaPress.es. Alle titels die dit jaar worden uitgereikt in het hoger onderwijs worden vastgelegd en gecertificeerd middels blockchaintechnologie.

Volgens lokale autoriteiten is het onmogelijk om de titels te verwijderen of te wijzigen. En, ook niet onbelangrijk, de kosten voor de administratie ervan gaan omlaag.

Malta

Iets eerder kwam de minister-president van Malta, Joseph Muscat, naar buiten met soortgelijk nieuws:

Muscat stelt dat Malta het eerste land is waar blockchain op deze manier wordt toegepast. Of hij echt met die eer kan strijken, is nog maar de vraag. Vorig jaar kwam vanuit Maleisië het nieuws dat diploma's worden opgeslagen op NEM's blockchain. Daar is het initiatief genomen vanwege een toenemend aantal meldingen over valse diploma's.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.