Eerste bedrijven in Ohio betalen belasting met Bitcoin

Robert Sprague, penningmeester van de Amerikaanse staat Ohio, heeft onthuld dat sinds december “minimaal twee bedrijven belasting hebben betaald met Bitcoin”. Geen gigantisch aantal, maar het begin is er.

AdoptieBitcoin

Eerste bedrijven in Ohio betalen belasting met Bitcoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Primeur voor Ohio

Het nieuws dat bedrijven hun belasting kunnen betalen met bitcoin kwam vorig jaar eind november naar buiten. Na registratie op OhioCrypto.com kunnen alle belastingen betaald worden met bitcoin, van de belasting op sigarettenverkoop tot loonbelasting. Het initiatief zou uiteindelijk ook toegankelijk moeten worden voor individuen.

Al snel werd duidelijk dat het niet om directe betalingen gaat met bitcoin, maar dat de betalingsverwerker Bitpay ertussen zit. Bitpay converteert de ontvangen bitcoin naar fiatgeld voordat het naar de staatskas van Ohio wordt verstuurd.

Eerste bedrijven betalen met bitcoin

Tijdens een forum georganiseerd door de Ohio State Associated Press kwam de penningmeester van Ohio aan het woord, Robert Sprague. Daar vertelt hij het publiek dat er “minimaal twee bedrijven hun belasting hebben betaald met bitcoin sinds de lancering van het betalingsplatform in december”. Om hoeveel bedrijven het precies gaat, kan Sprague niet vertellen. Dat “is vertrouwlijke informatie”.

Het gebruik van Bitpay voor belastingen is nog maar kort beschikbaar. Ondanks dat het om nog maar om een handjevol bedrijven gaat, is het positief dat er überhaupt bedrijven zijn die de stap hebben gezet. Sprague: “We houden de vinger aan de pols om te beslissen of we het programma willen beperken of juist uitbreiden.”

Volgt Engeland?

Ook in het Verenigd Koninkrijk gaan geluiden op voor het betalen van belastingen met cryptovaluta. Eddie Hughes, lid van het parlement van het Verenigd Koninkrijk, stelt voor om mogelijk te maken dat mensen belasting kunnen betalen met cryptovaluta. Ook kleine (huishoudelijke) rekeningen zouden op deze manier betaald moeten kunnen worden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.