Goldman Sachs noemt “cryptocurrency accounts” als onderdeel van “de bank van de toekomst”

Opkomende financiële technologie is een bedreiging voor de gevestigde orde. Recent publiceerde Goldman Sachs daarover een “inzicht”, en noemt cryptocurrency accounts als onderdeel van de “bank van de toekomst”. Maakt Goldman zich zorgen?

Markt

Goldman Sachs noemt “cryptocurrency accounts” als onderdeel van “de bank van de toekomst”
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Opkomende technologie

Het is al langer bekend dat banken worstelen met de opkomende fintech-sector. Of in Goldman's woorden: fintech "heeft een grote impact op de bankindustrie en op het sluiten van overeenkomsten". In een recente video vertelt de bank erover:

Tien tot twintig jaar geleden ging je naar de bank om je bankzaken te regelen. Iemand stelde het papierwerk op, en je kreeg een bankkaart in ruil voor je handtekening. De bank had controle over het hele proces. Wat je vandaag ziet, is dat nieuwe financiële instellingen, vaak techneuten die financiële producten leveren, inspelen op een nieuwe behoefte: zelf snel en efficiënt je geldzaken regelen.

Producten waar vroeger een bank voor nodig was, zijn gemeengoed geworden. Ze worden zelfs gratis geleverd. Voor banken zijn dat uiteraard bedreigende ontwikkelingen, omdat het bestaansrecht van zo'n instelling eraan gekoppeld is.

Denk aan gratis kredietchecks, spaarrekeningen met hoge rentes, betaalkaarten, of accounts om mee te handelen. In die context wordt cryptocurrency genoemd. Interessant dat een bank die het regelmatig over de “cryptocurrency mania” heeft gehad, het blijkbaar toch als bedreigend ervaart.

Drie trends

Goldman noemt drie trends die de toekomst van de bankwereld bepalen.

  1. De bankwereld gaat van offline naar online. Meer en meer klanten willen hun geldzaken volledig digitaal regelen. Voor ons lijkt dat wellicht de gewoonste zaak van de wereld, maar conventionele banken hebben ook klanten die hier nog anders in staan.
  2. Mensen stellen hun vertrouwen op digital first platforms. Meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking is nu (al) bereidwillig om hun geldzaken toe te vertrouwen aan een fintech-bedrijf.
  3. De nadruk komt te liggen op personalisatie en op maat gemaakte producten.

Volgens Goldman is dit fenomeen wereldwijd merkbaar. De bank noemt China als land die hierin voorop loopt. Het zorgt ervoor dat het financiële landschap flink verandert. Voor Goldman reden om wakker te blijven. De bankreus wil hier natuurlijk niet in voorbij gelopen worden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.