Toegenomen institutionele interesse in CME's Bitcoin futures

Volgens een interne e-mail van CME Group aan investeerders is het volume van op Bitcoin gebaseerde futures flink toegenomen. In het bericht stelt het bedrijf dat interesse in de contracten vanuit grote beleggers is toegenomen. Een overzicht.

MarktBitcoin

Toegenomen institutionele interesse in CME's Bitcoin futures
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bitcoin futures

Futures bestaan al meer dan honderd jaar. In het begin werden ze vooral gebruikt voor grondstoffen zoals graan, katoen, olie en goud. Later kwamen er futures op valuta, rentes en aandelenindexen. En zelfs op het weer.

Een future is een gestandaardiseerd en verhandelbaar contract dat verplicht om een bepaald goed af te nemen (de koper van de future) of te leveren (de verkoper van de future).

Sinds december 2017 zijn er Bitcoin-futures beschikbaar bij twee grote, gereguleerde financiële instellingen: CME en CBOE. Sindsdien kunnen allerlei spelers speculeren op de koers van Bitcoin zonder dat ze die zelf hoeven te bezitten.

Toegenomen institutionele interesse

CME stelt in een interne e-mail dat de handel in het contract dat is gekoppeld aan Bitcoin in het eerste kwartaal van 2019 flink is toegenomen. “Gisteren (19 februari) is een nieuw record gevestigd, met 18.338 verhandelde contracten. Dat is gelijk aan 91.690 bitcoin, of 360 miljoen dollar.”

Hiermee is het record van 20 november 2018 verbroken. “Het eerste kwartaal van 2019 is sterk begonnen, met een dagelijks gemiddeld volume (ADV) van 4.630 contracten. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018.”

In de e-mail gaat CME ook in op het aantal klanten. Sinds de lancering van de contracten hebben er 2.100 accounts deelgenomen aan de handel. “Institutionele interesse is gestegen, en het aantal LOIH's (Large Open Interest Holders) is gelijk gebleven sinds november: 43. Een LOIH is een entiteit die contracten bezig die minimaal 25 BTC waard zijn.”

Mark Lamb, CEO van CoinFLEX, denkt dat de handel in futures de komende maanden blijft toenemen. “Handelaars willen hun kapitaal efficiënt kunnen gebruiken, en winsten maximaliseren. Futures maken dat mogelijk. Ze zijn zeer geschikt voor arbitrage en complexe strategieën.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.