Fans van LA Kings kunnen merchandise verifiëren met blockchain-app

Vanwege de hoge winkelprijs wordt merchandise van sportteams regelmatig vervalst. Daarom heeft ijshockeyteam LA Kings een blockchain-app gelanceerd waarmee fans de authenticiteit van merchandise kunnen controleren. Zo werkt het.

Adoptie

Fans van LA Kings kunnen merchandise verifiëren met blockchain-app
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Nepproducten problematisch

Veel sportteams hebben een aanzienlijke groep fans die graag producten aanschaffen waarmee ze wat van hun club, team, of sport in huis halen. Aan die producten zit doorgaans een hoog prijskaartje. En dat trekt kwaadwillenden aan, want relatief goedkope nepproducten kunnen met flinke marge worden verkocht.

Om de strijd aan de gaan met nepproducten, komt het Amerikaanse ijshockeyteam LA Kings met een app waarmee de echtheid van producten kan worden geverifieerd.

AR en blockchain

De applicatie maakt gebruik van augmented reality (AR) en blockchain om een authentiek product te kunnen herkennen. Met de camera wordt het product op diverse eigenschappen gecontroleerd. Blockchain wordt gebruikt om de "integriteit en veiligheid van de gegevens te waarborgen". Meer hierover is te zien in dit FOX-item:

Als het product authentiek wordt bevonden, krijgt de gebruiker van de app een exclusief videobericht te zien van leden van LA Kings, waaronder de voorzitter en bekende ijshockeyer Luc Robitaille.

Kortom, voor LA Kings een mooi item op de nieuwszender, en voor fans wat extra zekerheid. Als een authentiek item is gescand, krijgt de fan nog een extra'tje thuisgestuurd: een hard copy certificaat.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.