Facebook denkt aan blockchain voor identiteitsbeheer

In een videogesprek met Harvard-professor Jonathan Zittrain vertelt Mark Zuckerberg dat Facebook voor blockchain een rol ziet weggelegd in het kader van identiteitsbeheer. Komt zo de controle weer bij gebruikers te liggen?

Adoptie

Facebook denkt aan blockchain voor identiteitsbeheer
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Gevoelige gegevens

Facebook heeft van miljoenen mensen gegevens opgeslagen staan. Persoonlijke gegevens, soms gevoelige gegevens, die door talloze mensen én bedrijven worden gezien en gebruikt. In een video-discussie vertelt Mark Zuckerberg dat Facebook een oogje heeft op blockchaintechnologie.

Zuckerberg ziet een toekomst waarin blockchaintechnologie geïntegreerd is in de inlogprocedure en systemen die betrokken zijn bij het delen van persoonlijke gegevens. Het voordeel is dat de controle over toegang tot gegevens weer bij de gebruikers zou komen te liggen. Bovendien zou de technologie gebruikers grip geven op de hoeveelheid gegevens die door derden gebruikt worden.

Weg met tussenpersonen

Opvallend is dat Zuckerberg stelt dat blockchaintechnologie Facebook kan helpen om van tussenpersonen af te komen. Het zou voor ontwikkelaars mogelijk worden om applicaties en features te bouwen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het schenden van regels die opgelegd worden door derde partijen.

"Eén van de dingen die vervelend zijn voor ontwikkelaars met het werken met ons systeem, is dat je niet te maken wil hebben met een tussenpersoon en de mensen voor wie je de dienst ontwikkelt. Iemand kan je als ontwikkelaar regels opleggen. En als je die regels overtreedt, trekken we simpelweg je toegang in."

Het leek erop alsof Zuckerberg zinspeelde op de invloed van Apple's beleid. Zo trok de iPhone-fabrikant recent Facebook's Enterprise Certification in. Daarmee werd effectief Facebook's Research app uit Apple's appstore verbannen.

Gemak van centrale systemen

Zuckerberg ziet allerlei uitdaingen rondom decentrale blockchains, en noemt onder andere het energieverbruik als problematisch. Maar dat zijn problemen die volgens Zuckerberg uiteindelijk wel overwonnen worden. 

De CEO van Facebook ziet wel beren op de weg rondom het beheer van decentrale systemen. “Kan je de integriteit ervan echt vertrouwen? Zo'n systeem geeft gebruikers meer controle, maar het kan ook leiden tot meer misbruik. Fouten oplossen zijn lastiger dan op een centraal systeem.”

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Facebook blockchaintechnologie zeer serieus neemt. Recent nam Facebook het team achter Chainspace over, een bedrijf dat aan een blockchainplatform voor betalingen en andere diensten werkte. En volgens persbureau Bloomberg ontwikkelt Facebook een cryptomunt voor Whatsapp. We houden de ontwikkelingen in de gaten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.