Bahrein opent deuren voor cryptovaluta
Ooit was Bahrein dé plek voor financiële startups in het Midden-Oosten. De kleine eilandstaat probeert een deel van die positie terug te winnen door bedrijven toe te staan van cryptovaluta gebruik te maken.
Centrale bank bezig met regelgeving
Het Koninkrijk Bahrein is een relatief kleine eilandstaat in de Perzische Golf. Als centraal gelegen golfstaat vervult Bahrein een belangrijke economische en financiële positie binnen de oliewereld. Als zodanig was het ook een belangrijke hub voor startups, maar die positie is enigszins verwaterd.
In een poging terrein terug te winnen, opent Bahrein de deur voor cryptovaluta. Bedrijven mogen cryptovaluta gebruiken in het land, zij het met mate. De centrale bank is bezig mhet opstellen van regels voor aan cryptovaluta gerelateerde platforms. Er is nog geen planning, maar dat de regels er komen staat vast, aldus Dalal Buhejji van Bahrein's Economic Development Board.
Kansen voor landen
Er zijn nog relatief weinig grote financiële hubs waar wetten en regels rondom cryptovaluta en het gebruik van blockchain uitgekristalliseerd zijn. Juridisch begeven bedrijven zich dan op glad ijs, en dat is onaantrekkelijk. Maar het biedt ook kansen. Zo kunnen landen als Bahrein een poging doen een deel van die opkomende economie naar binnen te halen. Ze volgen daarmee landen als Malta, Liechtenstein, en Gibraltar.
De centrale bank van Bahrein staat bedrijven toe om "hun oplossing te testen op een beperkt aantal gebruikers, met een beperkt aantal transacties", aldus Buhejji. Het programma is erop gericht om bedrijven de mogelijkheid te geven om zonder teveel drempels de markt te kunnen betreden.
SprinkleXchange, een ICO-platform, is één van de 28 bedrijven die toestemming hebben gekregen om aan het programma deel te nemen. De proefperiode duurt 9 maanden. Parallel daaraan is de centrale bank bezig met de totstandkoming van duidelijke regels.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.