Binance lanceert publieke testversie Binance DEX

Zojuist heeft Binance de publieke testversie van Binance DEX onthuld. Je kunt er nu een wallet aanmaken en tokens verhandelen op het testnet van de onderliggende Binance Chain. Dit is hoe het werkt.

ExchangeBinance

Binance lanceert publieke testversie Binance DEX
0%
De redactie
Door De redactie

Binance DEX

De decentrale exchange van Binance is sinds 2018 in ontwikkeling geweest. Changpeng Zhao (CZ), CEO van Binance: "Binance DEX is een exchange met een decentraal netwerk van nodes, waar je beschikt over je eigen private keys, en je eigen wallet beheert. Met Binance DEX krijg je een andere balans tussen veiligheid, vrijheid, en gebruiksgemak. Je moet daarin zelf meer verantwoordelijkheid nemen, en krijgt er meer controle over je assets voor terug."

Een week geleden schreven we al over de aankomende lancering van Binance DEX. Waar in het persbericht rondom deze lancering de nadruk ligt op het decentrale aspect van de exchange, bleek uit de AMA die CZ vorige week hield dat het genuanceerder ligt.

Ook over Binance DEX blijft Binance de baas. Zowel de onderliggende Binance Chain als de DEX worden door Binance beheert. Ook de nodes waar Binance nu over spreekt zijn (in eerste instantie) nauwgezet uitgekozen door Binance zelf. Of Binance DEX ook een KYC verplicht voordat je er mag handelen, is nog onduidelijk.

Dat gezegd hebbende, op het gebied van eigendom is het een flinke stap vooruit. Gebruikers beschikken over hun eigen private keys, en hun eigen wallets, en is een flinke stap terug in de richting van hoe cryptovaluta zijn bedoeld.

Binance Chain

Binance Chain is de nieuwe blockchain die is ontwikkeld door Binance. Binance DEX is een "ingebouwde marktplaats" die gebruikmaakt van deze nieuwe blockchain. Er kunnen enkel digitale assets worden verhandeld die op Binance Chain zijn uitgegeven. Het verwerken van orders wordt gedaan door de nodes, en alle transacties worden on-chain opgeslagen. Zo ontstaat er een volledig auditeerbaar grootboek van activiteit op de exchange.

Binance Coin (BNB) is op dit moment een token op het Ethereum-netwerk. De munt wordt gemigreerd naar Binance Chain om daar dienst te doen als brandstof, gelijk aan de functie van ether op het Ethereum-netwerk.

"Binance Chain is snel, en hanteert een blocktijd van 1 seconde. Dat geeft een realtime gevoel, en is sneller dan de meeste andere blockchains", aldus CZ. Hij zet het vervolgens af tegen Ethereum en Bitcoin, maar laat daarbij achterwege dat het vanuit technologisch oogpunt appels met peren vergelijken is.

Zo start je me handelen

Vind je het leuk om mee te helpen met testen? Surf dan naar het testnet en maak een nieuwe wallet aan. Je wordt vervolgens door de exchange via een stappenplan opweg geholpen. Het testen van de gebruiksvriendelijkheid daarvan is onderdeel van de test, dus je krijgt er niet direct een uitgebreide tutorial bij. Mocht je wel vastlopen, staat hier een Nederlandse how to online.

Als je een transactie hebt gedaan, kan je 'm terugvinden op de Binance Chain Explorer. Daar zijn alle transacties op Binance Chain in te zien, dus ook die betrokken zijn bij orders op de exchange. Als je als techneut de blockchain van Binance wil onderzoeken, kan je hier terecht.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.