Tippin: beloon tweets met een klein bedrag via Bitcoin's Lightning Network

Je waardering tonen voor een leuke tweet kan met de welbekende like-button. Maar is dat niet genoeg? Dan kan je iemand nu met één druk op de knop een klein bedrag als fooi geven via Bitcoin's Lightning Network. Lees hier hoe het werkt.

AdoptieBitcoin

Tippin: beloon tweets met een klein bedrag via Bitcoin's Lightning Network
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Tippin

Tippin is een lapp: een lightning application, bedoeld voor het versturen en ontvangen van kleine betalingen met gebruik van Bitcoin's Lightning Network.

Om aan te tonen hoe krachtig en snel Bitcoin kan zijn voor dit doeleinde, heeft Tippin een browser-extensie ontwikkeld. De extensie is bedoeld om het belonen van goede content, in dit geval een tweet, makkelijk te maken.

Beloon een tweet

Als je de extensie geïnstalleerd hebt, verschijnt bij de acties van een tweet een bliksem-icoon:

Klik je daarop, opent een venster met een QR-code. Je kunt nu met je eigen Lightning-wallet een kleine bedrag als fooi overmaken door de QR-code te scannen of het Lightning-adres te kopiëren. Je betaling wordt vervolgens razendsnel afgehandeld.

Een blijk van waardering geven werkt alleen als er een Tippin.me-account gekoppeld is aan de Twitteraar die je wil belonen. Als dat niet zo is, krijg je daar melding van.

De gebruiksvriendelijkheid kan nog wat verbeterd worden, maar de extensie is niet voor niets in beta. Er wordt proefgedraaid, en vooralsnog lijkt het een succes. Het wordt zo goed ontvangen, dat servercapaciteit inmiddels de bottleneck lijkt te zijn.

Beproefd concept

Het belonen van goede content is een beproefd concept. Denk bijvoorbeeld aan het ecosysteem van subscribers en donaties op een platform als Twitch. Er was eerder een applicatie (ChangeTip) die giften op Bitcoin vereenvoudigde, maar dat initiatief is sinds 2016 op non-actief gesteld.

De ontwikkelaar van Tippin denkt dat de tijd nu rijp is:

"Ik denk dat Tippin ongelofelijk populair kan worden nu het lightning network er is. Het is de eerste keer dat kleine bedragen bijna kosteloos verzonden kunnen worden. En dan ook nog eens enorm snel."

De komende tijd wordt Tippin doorontwikkeld. Zo wordt er gekeken naar andere social media platforms. Giften worden nu ontvangen en bewaard door Tippin, primair omwille van het gebruiksgemak. Dat moet in de toekomst ook anders kunnen, zodat een donatie direct naar het adres van de begunstigde gestuurd wordt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.