Iran: van Bitcoin-ban naar cryptocurrency-workshop

April vorig jaar verbood de Iraanse centrale bank (CBI) het gebruik van cryptovaluta. Onder druk van internationale sancties is de CBI milder geworden. Zo maakte Iran in korte tijd een switch van Bitcoin-ban naar cryptocurrency-workshops.

RegionaalBitcoin

Iran: van Bitcoin-ban naar cryptocurrency-workshop
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In de ban van Bitcoin

Het is nog niet zo lang geleden dat Iraanse banken en mensen opgelegd werd om cryptovaluta niet langer te gebruiken. Het zou te risicovol zijn. Berichten van uitsluiting bleven komen. Zo waarschuwde Binance Iraanse cryptohandelaars: "neem je cryptogeld op!"

Ook recent verscheen een bericht, naar verluidt van de centrale bank, dat het verbod op Bitcoin en daaraan gerelateerde software uitgebreid zou worden. Dat zou in verband staan met de lancering van een eigen digitale munt, de crypto-Rial.

Volgens een recent bericht van de Tehran Times is het tegenovergestelde aan de hand. De centrale bank van Iran is juist een stuk milder geworden. Onder druk van Amerikaanse sancties zou digitaal geld en blockchaintechnologie een uitkomst zijn.

Workshops

Zo werden er deze week in het centrum van Tehran workshops gehouden, waarin de fundamenten van blockchain en cryptovaluta aan bod kwamen. Blockchaintechnologie, ICO's, Bitcoin, Ethereum, smart contracts, om wat onderwerpen te noemen die de revue zijn gepasseerd.

Volgens de Tehran Times heeft Mohammad-Reza Modoudi, het hoofd van Iran's Trade Promotion Organization (TPO), aangekondigd dat het gebruik van cryptovaluta in financiële transacties onderhandeld wordt met acht landen. "We hebben gesproken met vertegenwoordigers van Zwitserland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Engeland, Rusland, Oostenrijk, Duitsland, en Bosnië", aldus Modoudi.

De berichtgeving is nog niet eenduidig, maar de richting die ingezet lijkt te zijn, is hoopgevend.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.