EBF op bezoek bij Nederlands parlement om cryptoregels te verbeteren
Gisteren sprak een delegatie van de European Blockchain Foundation (EBF) met leden van de Tweede Kamer. Het doel: samen tot betere Nederlandse cryptoregels komen. Want op het voorgestelde vergunningstelsel is wel wat aan te merken. Een verslag.
European Blockchain Foundation (EBF)
De EBF is een stichting met Nederlandse wortels. De stichting is in mei 2018 opgericht met vier kerntaken:
- Europa informeren over de mogelijkheden van blockchaintechnologie.
- Vertegenwoordigen van marktdeelnemers in Europa op basis van gezamenlijke standpunten.
- Onderzoeken en beoordelen van in Europa genomen beslissingen.
- Ondersteunen en adviseren van beleidsmakers met cijfers en andere data.
Als zodanig heeft de jonge stichting al mooie resultaten neergezet. In het eerste jaar is het Nederlandse en Europese parlement bezocht, en is gesproken met lokale, nationale, en Europese beleidsmakers.
Antiwitwaswet
Eind vorig jaar werd door de Nederlandse overheid gevraagd om reacties op een wetsvoorstel die betrekking heeft op de cryptowereld. Het ministerie wil cryptovaluta opnemen in de Nederlandse antiwitwaswet - de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, kortweg Wwft.
Het nieuwe wetsvoorstel komt voort uit een wijziging van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn en moet voor januari 2020 geïmplementeerd zijn in de lidstaten van de EU.
De aangepaste wet maakt exchanges en (sommige) cryptowallets vergunningsplichtig. Het gaat om punten in de markt waar fiatgeld (euro's) omgezet kan worden naar cryptogeld. Daarmee gaat de Nederlandse wetgever verder dan wat de Europese richtlijn voorschrijft.
Kritiek
Inmiddels zijn alle reacties op het wetsvoorstel binnen. De respondenten zijn divers, van advocatenkantoor Loyens & Loeff tot Bitonic. Ook de EBF ziet graag inhoudelijke wijzigingen, en kon daar gisteren over praten met mensen die dicht op het vuur zitten. Bij het overleg waren leden van de VVD aanwezig, waaronder Tweede Kamerleden Martin Wörsdörfer en Roald van der Linde.
Belangrijke kritiek van de EBF draait om de striktheid van de voorgestelde regels. Zo worden de nieuwe poortwachters strenger beoordeeld dan banken. Omdat alle transacties als risicovol worden gezien, moeten bijna alle transacties continue gemonitord en bewaard worden. Een vraag is hoe uitvoerbaar de regels zijn, en op welke manier ze te verenigen zijn met ander beleid, zoals de GDPR.
Daarnaast hebben cryptovaluta een internationaal karakter. Grenzen vervagen, en dat is duidelijk merkbaar in deze sector. Door in Nederland met strengere regels te werken, loop je het risico om de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven te verslechteren. Kritiek die ook door de Dutch Startup Association werd genoemd.
Ten slotte legt de EBF het aanstellen van De Nederlandsche Bank als toezichthouder op tafel als gespreksonderwerp. Volgens Bart Brands, voorzitter van de EBF, is het "bezwaarlijk dat DNB als toezichthouder optreedt, omdat DNB zich samen met de ECB zeer negatief over Bitcoin en cryptovaluta hebben uitgelaten."
Je kunt je inderdaad afvragen of die eigenschap te verenigen is met de rol van toezichthouder. Zowel DNB als AFM lijken wel tevreden met hun rol en zien het Nederlandse cryptobeleid als blauwdruk voor de EU.
Goed ontvangen
Brands heeft er vertrouwen in dat de genoemde verbeterpunten in goede aarde zijn gevallen. "We hebben met twee Tweede Kamerleden en een lid van het Europees Parlement gesproken. Alledrie beschikten ze over indrukwekkende dossierkennis."
Volgens Brands zijn de bezwaren rondom de implementatie van de Europese richtlijn door alle aanwezigen zeer serieus genomen. "Het is erg fijn dat politieke partijen het belang van blockchaintechnologie inzien, en willen samenwerken om tot een gezond ecosysteem te komen."
Of alle feedback die onze regering heeft ontvangen leidt tot een betere Wwft-versie moet nog blijken. Er is genoeg om te verwerken, en er zijn een boel aanknopingspunten om tot verfijning ervan te komen. Voor zowel de regering als de EBF werk aan de winkel!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.