Blockchain-conferentie in India moet totstandkoming wetgeving versnellen

Volgende week start in India een belangrijke conferentie: de Blockchain Summit India. Eén van doelen: de totstandkoming van wetten en regels rondom cryptovaluta bespoedigen. De overheid van India is er ook aanwezig. Wat staat er op de planning?

Regelgeving

Blockchain-conferentie in India moet totstandkoming wetgeving versnellen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Veelbesproken onderwerp

Cryptovaluta en blockchaintechnologie zijn veelbesproken onderwerpen in India. Het gaat van niet-gereguleerd, via een totaalverbod naar toch legaal onder strenge regelgeving. Omdat er nog niets definitiefs is vastgelegd, worden mensen gewaarschuwd voor het digitale geld door de politie. En dreigen banken onder invloed van de centrale bank van India met sluiting van rekeningen als er geld naar cryptovaluta gaat.

Hoog tijd voor duidelijkheid dus. Dat is ook de bedoeling van de summit die op de agenda staat: "De conferentie is erop gericht om de overheid van India in de gelegenheid te brengen om het proces om tot een bloeiend [blockchain-]ecosysteem te komen te versnellen."

Janina Lowisz, fintech-partner van het evenement, vertelt dat het "de eerste keer is dat ministers van alle relevante afdelingen bij elkaar komen om experts uit de cryptowereld te ontmoeten, en de interactie aan te gaan met universiteiten en grote internationale merken."

Er zijn medewerkers van meerdere ministeries aanwezig op het congres, waaronder het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Informatietechnologie, en het Ministerie van Financiën.

Cryptoregels

Er is een comité van het Ministerie van Financiën bezig met een voorstel voor een wettelijk kader voor cryptovaluta. Dat comité wordt geleid door staatssecretaris Subhash Chandra Garg. Lowisz bevestigt dat er "medewerkers van het Ministerie van Financiën aanwezig zullen zijn". Er is ook een "uitnodiging verzonden naar Dhr. Garg". Of hij aanwezig kan zijn tijdens het evenement is onbekend.

Naar verluidt is het voorstel dat door het comité wordt opgesteld bijna klaar. Maar ook in dit verband zijn meerdere geluiden hoorbaar, en is het nog steeds onduidelijk welke richting er door de Indiase overheid gekozen wordt.

Er zijn dus nog steeds geen duidelijke cryptoregels in India, en het kan nog wel even duren voordat die duidelijkheid gegeven wordt. Het Ministerie van Financiën stelt dat het "deze materie voorzichtig benadert", en "dat het lastig is om een concrete planning te geven". Wellicht kan de Blockchain Summit een zetje in de juiste richting geven.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.