Institutioneel geld drijvende kracht achter eerstvolgende bull run?

Er zijn diverse verhaallijnen die betrekking hebben op de volgende bull run. De eventuele goedkeuring van een Bitcoin ETF heeft veel aandacht getrokken. Maar het lijkt erop dat de komst van institutioneel geld de nieuwe koploper is. Een update.

Markt

Institutioneel geld drijvende kracht achter eerstvolgende bull run?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bitcoin ETF verdwijnt naar de achtergrond

De cryptowereld is lange tijd in de ban geweest van gebeurtenissen rondom ETF's gerelateerd aan cryptovaluta. In 2018 werd er van het ene beslismoment naar het andere geleefd. Telkens met dezelfde uitkomst: geen goedkeuring.

Iedereen is het erover eens dat de goedkeuring van een Bitcoin ETF een belangrijke mijlpaal zou zijn. Het legitimeert, en het opent de deuren voor een grote doelgroep van nieuwe Bitcoin-beleggers. Maar in de loop van 2018, en zeker begin 2019, lijkt de spanning rondom ETF's te zijn afgenomen.

De markt reageert minder heftig op afkeuring, en de verwachtingen zijn vanwege alle afkeuringen tot een dieptepunt gedaald. De aanvraag van VanEck/SolidX is weer ingediend, en een SEC-commissaris spreekt wat hoopvolle woorden uit. Mooie ontwikkelingen, maar het sentiment blijft: eerst zien, dan geloven.

Institutioneel geld

Gisteren kwam naar buiten dat Blockforce Capital een ETF-aanvraag teruggetrokken heeft op verzoek van de SEC. Het aangevraagde product zou mensen blootstellen aan Bitcoin, en dat is niet de bedoeling. De advocaat van Blockforce: "De SEC heeft aangegeven dat geregistreerde 40 Act funds op dit moment ongeschikt zijn voor de vermenging met cryptovaluta."

Typisch een bericht dat bijdraagt aan het verschuiven van het evenwicht van ETF naar institutioneel geld. Op Twitter vertelt Tuur Demeester erover:

Zo komen er twee verhaallijnen samen: dat tijdens bear markets het fundament wordt gelegd voor een nieuwe bull run, en dat institutioneel geld de drijvende kracht achter de eerstvolgende is.

Er wordt door grote bedrijven gebouwd aan infrastructuur. Essentiële diensten worden opgetuigd. Referentiekaders worden neergezet. Het slimme geld maakt de weg geschikt voor het grote publiek.

Bakkt, Fidelity, en pensioenfondsen

De oprichter van Galaxy Digital, Mike Novogratz, spreekt over dezelfde soort ontwikkelingen in een interview met Bloomberg. Hij geeft aan dat de architectuur die nodig is voor het slimme geld al gereed is. Sterker nog, volgens Novogratz is de komst van het slimme geld al begonnen.

In het interview worden namen als Bakkt en Fidelity genoemd. Voor veel mensen zijn dit namen die invulling geven aan deze verhaallijn, mogelijk met te hoge verwachtingen tot gevolg. Maar die hoge verwachtingen komen niet uit de lucht vallen. Ook Novogratz draagt daar aan bij, door te stellen dat de komst van deze bedrijven een "kantelpunt is voor de cryptomarkt", en de "deuren opent voor nieuwe institutionele investeerders".

Toch zal ook de realist moeten erkennen dat er veel positieve ontwikkelingen te melden zijn rondom het slimme geld. Gisteren nog kwam Morgan Creek Digital naar buiten met het bericht dat het twee publieke Amerikaanse pensioenfondsen zover heeft gekregen te investeren in cryptovaluta. Een belangrijke mijlpaal.

Ondertussen draait de markt door en is het de kunst om ontwikkelingen te volgen zonder er (te) gehecht aan te raken. Verhaallijnen komen op en gaan weer ten onder. Of er in de tussentijd écht wat is bereikt, weten we pas achteraf.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.