Bitcoin-criticus Jamie Dimon en JP Morgan komen met eigen cryptovaluta JPM Coin

Niet lang geleden werd Bitcoin door Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan, weggezet als frauduleus. Vandaag maakt JP Morgan bekend dat het met een eigen digitale valuta komt: JPM Coin. Twee ogenschijnlijk tegenstrijdige gebeurtenissen. Hoe zit dit?

BedrijfslevenBitcoin

Bitcoin-criticus Jamie Dimon en JP Morgan komen met eigen cryptovaluta JPM Coin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Fraude

Voor sommige mensen voelt het als de dag van gisteren dat Dimon de aanval op Bitcoin opende. Dimon noemde Bitcoin een "fraude", die "erger is dan de tulpenbollen". Dimon: "De hele boel explodeert een keer en het zal verkeerd eindigen". Om het geheel nog wat smeuïger te maken, doet Dimon er nog een schepje bovenop: "Als een medewerker van JP Morgan in Bitcoin handelt, zou ik hem ontslaan voor dom gedrag."

Opvallend is dat het weekend na bovenstaande uitspraken JP Morgan zelf investeert in een Europees Bitcoin-fonds. Daarnaast zou de bank handelen in ETN's die aan Bitcoin gekoppeld zijn op een Scandinavische exchange.

JPM Coin

We spoelen de tijd 16 maanden door. Vandaag maakt JP Morgan via CNBC bekend dat de gigant als eerste Amerikaanse bank een eigen digitale munt lanceert. De munt is gedoopt tot "JPM Coin". Gegeven de historie van JP Morgan en diens CEO wordt het nieuws in de cryptowereld uiteraard breed uitgemeten:

Volgens de bank gaat de munt gebruikt worden voor het afwikkelen van transacties tussen grote zakelijke klanten. De waarde van de munt is gekoppeld aan de dollar en wordt niet blootgesteld aan de krachten van de open markt.

Umar Farooq, baas van JP Morgan's blockchainprojecten, vertelt CNBC dat er op dit moment drie toepassingen bekend zijn:

  1. Internationale betalingen tussen grote zakelijke klanten.
  2. Transacties gerelateerd aan securities; investeerders daarin zouden JP Morgan's token kunnen gebruiken.
  3. Het consolideren van geldstromen van grote bedrijven.

De bank sluit niet uit dat de technologie gebruikt gaat worden voor betalingen door kleine klanten - de retail customer. "Bijna alle grote bedrijven zijn klant van ons, en de meeste grote banken in de wereld ook", vertelt Farooq. De bank hoopt dat z'n status als "first mover" ervoor zorgt dat de nieuwe munt grootschalig in gebruik wordt genomen, zelfs als andere banken ook besluiten een eigen munt op de markt te brengen.

Cryptovaluta?

JPM Coin wordt uitgegeven op het eigen blockchainnetwerk van JP Morgan: Quorum. Dat is een door de bank zelf aangepaste versie van Ethereum. Er is niets decentraals aan: de bank beheert het netwerk, alle deelnemers, en besluit op welke manier data ontsloten wordt. Je kunt je afvragen waarom het dan nog een cryptomunt wordt genoemd, net zoals de altijd scherpe Nouriel Roubini:

Vanuit dit perspectief concurreert JPM Coin op geen enkele manier met publieke cryptovaluta. Het zijn gescheiden ecosystemen met verschillende functies. JPM Coin representeert een fysieke dollar binnen het netwerk van JP Morgan, en kan als zodanig interne processen en het beheer van geld van klanten vereenvoudigen.

Helemaal gescheiden van publieke blockchains is Quorum echter niet. Het besloten blockchainnetwerk is zo opgezet dat het kan meegroeien met Ethereum. Over Quorum stelt JP Morgan dat "het de kern van Ethereum minimaal aanpast, en dat Quorom daarom in staat is om updates aan Ethereum snel en naadloos door te voeren". Over JPM Coin wordt geschreven dat "de munt op alle standaard blockchainnetwerken kan draaien". Mogelijk wordt hiermee bedoeld dat het token Ethereum's ERC20-specificatie volgt.

Samengevat:

  • JPM Coin is een cryptovaluta, uitgegeven op een centraal beheerd blockchainnetwerk.
  • JPM Coin gaat gebruikt worden als digitale dollar binnen de dienstverlening van JP Morgan.
  • JPM Coin is niet publiek verhandelbaar.

En hoe zit het dan met Jamie Dimon's tirade jegens Bitcoin? Die staat hier volledig los van, maar zou anno 2019 door Dimon waarschijnlijk gebagatelliseerd worden. In ieder geval is de communicatie vanuit JP Morgan nu een stuk milder. Op de vraag wat JP Morgan's officiële houding is ten aanzien van cryptovaluta antwoordt de bank: "We hebben altijd geloofd in de potentie van blockchaintechnologie, en we ondersteunen cryptovaluta op voorwaarde dat ze op de juiste manier gecontroleerd en gereguleerd worden."

Waarvan akte.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.