Eerste internationale Bitcoin-transactie zonder internet of satelliet een feit

Heel gaaf: iemand heeft Bitcoin verzonden zonder internet, mesh-netwerk, of satelliet nodig te hebben. Een internationale transactie, verzonden via radiogolven, dwars door een sneeuwstorm. Dit is het verhaal.

MarktBitcoin

Eerste internationale Bitcoin-transactie zonder internet of satelliet een feit
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Experimenteren met Bitcoin-transacties

Het is al eens gelukt om BTC te versturen via een mesh-netwerk. Ook het voltooien van Bitcoin-transacties met gebruik van satellieten is een gepasseerd station. Sterker nog, het satellietnetwerk van Blockstream ondersteunt inmiddels Lightning-transacties.

Maar geheel offline, via radiogolven? Dat is nieuw. En interessant, want het is een offline en redelijk lowtech manier om geld te versturen.

Het experiment was bijna mislukt voordat het begon. De oprichter van Coinkite, Radolfo Novak, deed op Twitter een oproep aan iedereen met een SDR (een software-defined radio), maar kreeg geen respons.

Na het tweede bericht meldde zich toch een geschikte kandidaat. En zo geschiedde. De ingrediënten: een applicatie met de naam JS8Call, ontworpen om tekstgedeeltes via radiofrequenties te versturen, een brainwallet, en wat geduld. Het resultaat:

Een internationale Bitcoin-transactie, zonder internet, en zonder satelliet. Enkel de aardse ionosfeer.

Brainwallet

Een brainwallet klinkt ingewikkelder dan het is. Het recept is eenvoudig: je maakt een Bitcoin-wallet en leert vervolgens de seed phrase (de geheime woorden) uit je hoofd. Als je de geheime woorden nergens opschrijft, is je wallet enkel toegankelijk via je hersenen. Een brainwallet.

Je kunt nu bitcoins aan iemand versturen, simpelweg door de geheime woorden aan iemand door te vertellen. Bijvoorbeeld via radiogolven. De ontvanger herstelt een nieuwe wallet met gebruik van de geheime woorden die je hem hebt doorverteld, en voilá - hij heeft toegang tot het geld in de portemonnee.

De oplettende lezer denkt nu wellicht: maar dat is toch geen transactie? Je hebt gelijk. Het is geen transactie op het blockchainnetwerk. In feite is enkel de sleutel tot een wallet verstuurd van A naar B.

Geïnspireerd geraakt en van plan een brainwallet aan te maken? Het is niet raadzaam om het als primaire portemonnee te gebruiken. De ervaring leert dat menselijk geheugen er niet betrouwbaar genoeg voor is.

Omdat het kan?

Het gebruik van radiogolven om gegevens over te brengen is niet nieuw. Maar net als Novak vinden we het gaaf om te zien dat het experiment slaagt. Een experiment waarbij de waarom-vraag op dit moment nog niet relevant is.

Maar zo ontzettend vergezocht is het gebruik van een radioverbinding niet. In noodsituaties of in regio's waar communicatie scherp gereguleerd wordt, kan het voor mensen zomaar een uitkomst zijn. Laat het experimenteren met alternatieve manieren om bitcoins te versturen daarom maar doorgaan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.