Decentrale exchange van Binance bijna klaar voor publieke test

Binance werkt al een tijdje aan een eigen blockchain en decentrale exchange die daarvan gebruik gaat maken. Gisteren maakte CEO Changpeng Zhao bekend dat het platform bijna klaar is voor een publieke test. Dit is er bekend. 

ExchangeBinance

Decentrale exchange van Binance bijna klaar voor publieke test
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Aankondiging

De eigen blockchain van Binance heet Binance Chain. Dit is het blockchainnetwerk waar Binance DEX op komt te draaien. Het doel is om op of voor 20 februari klaar te zijn om het netwerk open te stellen voor het publiek. Vanaf dat moment gaat het in de praktijk getest worden.

Zo'n test wordt uitgevoerd op een testnet. Dat is een tijdelijke versie van een blockchainnetwerk die wordt blootgesteld aan allerlei invloeden, met als doel om de robuustheid ervan te testen. Een blockchain die in gebruik is genomen en waar echte toepassingen op draaien wordt doorgaans het mainnet genoemd.

Binance DEX wordt al getest

Afgelopen week heeft Zhao een groot aantal vragen over Binance Chain en Binance DEX beantwoord in een live Ask-me-Anything. Het Engelse verslag daarvan vind je hier. Daarin vertelt Zhao dat Binance al toegang heeft gegeven tot de DEX aan een aantal "geselecteerde partners", waaronder ontwikkelaars van wallets en blockchain explorers.

Binance DEX kan gebruikt worden op alle besturingssystemen, waaronder Windows, Linux, Mac OS, iOS, en Android. "Binance DEX werkt vergelijkbaar met hoe Bitcoin werkt", vertelt Zhao. "De transacties zijn transparant. Er zijn geen verborgen transacties."

Mocht je een sneak preview willen hebben van de werking of het uiterlijk van de nieuwe exchange, kijk dan even de demo-video die vorig jaar december naar buiten werd gebracht:

Wat is het verschil met de huidige exchange?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we even ingaan op de betekenis van decentrale en centrale exchange. Veel mensen zien deze termen zwart-wit — iets is of volledig decentraal, of volledig centraal. In werkelijkheid is het een schaal, en kan iets meer of minder (de)centraal zijn.

Een volledig decentrale exchange:

  1. Opereert zonder centrale autoriteit.
  2. Beperkt niemand (iedereen kan er peer-to-peer handelen, zonder KYC-procedures).
  3. Bezit geen geld van de gebruikers ervan.

De huidige exchange van Binance is volledig centraal. Het bedrijf Binance zwaait er met de scepter, je moet jezelf kenbaar maken, en je moet je geld naar Binance overmaken om er te kunnen handelen. Binance bewaart jouw geld en is verantwoordelijk voor de veiligheid ervan. Je kunt je voorstellen dat de hoeveelheid opgeslagen geld veel kwaadwillenden aantrekt.

Ook over Binance DEX blijft Binance de baas. Zowel Binance Chain als de DEX worden door Binance beheert. Je zal ook voor het gebruik van de decentrale exchange door KYC-procedures moeten. En als je in een land woont waar Binance nu geblokkeerd is: dat zal ook voor Binance DEX gelden.

Het grootste (merkbare) verschil is dat je op Binance DEX kunt handelen zonder dat je geld naar Binance over hoeft te maken. Het wordt direct van de ene naar de andere portemonnee verzonden. Je bezit dus je eigen private keys, en je beheert je eigen portemonnee. Vanuit het perspectief van veiligheid een mooie stap vooruit!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.