Amerikaanse pensioenfondsen investeren in blockchainbedrijven en cryptovaluta

Morgan Creek Digital heeft een primeur: het bedrijf heeft 2 pensioenfondsen zover gekregen te investeren in de blockchainindustrie en cryptovaluta. Waar hebben de organisatie in geïnvesteerd? En waarom is dit een mooie stap? Een update.

Bedrijfsleven

Amerikaanse pensioenfondsen investeren in blockchainbedrijven en cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Pensioenfondsen

In veel verhaallijnen rondom cryptovaluta hoor je regelmatig "het slimme geld", "het grote geld", of "institutionele beleggers" terugkomen. Pensioenfondsen zijn typische spelers die onderdeel zijn van die groep. Conventionele investeerders, waarin gigantische bedragen omgaan. Zo beheert het grootste pensioenfonds van Amerika maar liefst 336.684 miljoen dollar. Alle pensioenfondsen in de Amerikaanse top 10 beheren per fonds meer dan 100.000 miljoen dollar.

Doorgaans wordt de verwachting uitgesproken dat pensioenfondsen nog (lang) niet in de nieuwe economie rondom cryptovaluta en blockchaintechnologie stappen. Het risico zou simpelweg te groot zijn. Risico's die je met pensioengeld niet kan nemen.

Anthony Pompliano, één van de oprichters van Morgan Creek, had daar andere gedachten bij. Het heeft naar eigen zeggen veel werk en energie gekost, maar het is gelukt: de eerste twee publieke pensioenorganisaties nemen deel als investeerders aan een fonds dat beheerd wordt door Morgan Creek.

Bovenstaande tweets komen uit een thread waarin Pompliano vertelt over de bereikte mijlpaal.

Waaruit bestaat het fonds van Morgan Creek?

Morgan Creek heeft een nieuw fonds opgezet vanwaaruit geïnvesteerd wordt in diverse financiële producten. Dat fonds is gevuld door meerdere deelnemers. Daar zijn twee publieke pensioenfondsen onderdeel van. Maar ook een universiteitsfonds, een verzekeraar, en een privaat bedrijf. In totaal hebben alle deelnemers 40 miljoen dollar gestort.

Dat geld wordt geïnvesteerd in blockchainbedrijven en bedrijven die actief zijn op de markt van digitale assets. Met een klein percentage worden cryptovaluta gekocht, zoals Bitcoin. Op deze manier zijn de bedrijven dus blootgesteld aan de performance van de cryptowereld. Door het grootste deel in bedrijven te investeren, worden de risico's die aan de investering zitten beperkt.

Investeringen voor de lange termijn

Al met al kan je dit beschouwen als een kleine stap vooruit. Er zijn slechts twee pensioenfondsen (waarvan de omvang onbekend is) ingestapt. Een klein deel van het opgehaalde geld wordt daadwerkelijk in cryptovaluta gestopt; voor de rest hebben we te maken met een conventioneel investeringsfonds.

Er zijn mensen die vinden dat deze zienswijze bagatelliseert wat Morgan Creek heeft bereikt. Alleen al het gegeven dat er nu pensioenfondsen zijn die zich blootstellen aan cryptovalua is volgens hen een grote stap voorwaarts. Mogelijk wekt het de interesse van andere partijen, en volgen er meerdere.

Pompliano behoort tot de tweede groep mensen, en vertelt erover in een telefoongesprek met Bloomberg: "In de wereld van het grote geld gelooft men dat een industrie veel waard wordt als het voor lange tijd bestaat. Het slimme geld laat zich niet afleiden door prijs, maar kijkt naar trends en de lange termijn."

Voor Pompliano dus bevestiging dat het slimme geld de waarde van de blockchain- en crypto-industrie ziet. Of hieruit een trend van instappende grote beleggers voortvloeit is afwachten, maar het vooruitzicht daarvan is aantrekkelijk.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.