Airdrop van BitTorrent-token start vandaag, dit is wat je weten moet

Vandaag worden de eerste BitTorrent-tokens (BTT) weggegeven in een airdrop. Wat moet je doen om gratis BTT-tokens te krijgen? Wanneer krijg je ze dan? En zitten er voorwaarden aan verbonden? Dit is wat je weten moet.

Markt

Airdrop van BitTorrent-token start vandaag, dit is wat je weten moet
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Wat is het BitTorrent-token (BTT)?

BitTorrent is een protocol om peer-to-peer gegevens uit te wisselen. Het downloaden gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden.

Op dit moment is er voor gebruikers van BitTorrent geen motief om bestanden naar andere gebruikers te versturen. Daar moet met de komst van BTT — het BitTorrent-token — verandering in komen. Met BTT kunnen gebruikers iemand betalen om een bestand op te sturen. Er kan ook betaald worden voor aanvullende diensten, zoals een verhoogde bandbreedte om de bestandsoverdracht te versnellen. Hier lees je meer over de functie van BTT.

Wat heeft Tron ermee te maken?

Ondernemer Justin Sun heeft met zijn Tron Foundation het bedrijf BitTorrent Inc. overgenomen. Naast de inkoop van technologie en mensen, is hij daarmee ook de eigenaar geworden van het BitTorrent-programma µTorrent. Het bedrijf BitTorrent Inc. is overigens wat anders dan het BitTorrent-protocol. Dat staat er los van en kan door iedereen gebruikt worden.

Logischerwijs wordt BTT uitgegeven op het Tron-netwerk. Het is een zogeheten TRC-10-token. Volgens de whitepaper die is gepubliceerd (PDF) worden er in totaal 990 miljard van de tokens in omloop gebracht. In eerste instantie waren de tokens enkel verkrijgbaar via Binance Launchpad. Die tokens waren in mum van tijd uitverkocht.

Waarom een airdrop?

In eerste instantie werd de airdrop even gekoppeld aan problemen tijdens de verkoop van het token via Binance. Had je de boot gemist, zou je op deze manier nog aan BTT kunnen komen. Feitelijk is het zo, maar de airdrop stond waarschijnlijk al eerder op de agenda.

Een airdrop is een relatief laagdrempelige en goedkope manier om aandacht te krijgen. Er worden munten of tokens verspreid onder zoveel mogelijk mensen, vaak gratis of in ruil voor het geven van wat publiciteit. Het doel is om mensen te betrekken en een community op te bouwen.

Wat moet je doen om gratis BitTorrent-tokens (BTT) te krijgen?

Vrij weinig. Je hoeft enkel in bezit te zijn van Tron (TRX). Iedereen die op het moment dat een snapshot gemaakt wordt TRX in bezit heeft, ontvangt wat BTT-tokens op z'n rekening.

Een snapshot kan je zien als een momentopname. Op een vastgesteld moment worden alle (relevante) gegevens op een blockchain bevroren en opgeslagen. Uit die gegevens is op te maken welke adressen een positieve TRX-balans hebben. Naar die adressen wordt automatisch een beetje BTT gestuurd. Je hoeft daarom zelf niets te doen.

Ontvang je de airdrop als je TRX op een exchange staat?

Het korte verhaal: waarschijnlijk wel. Er zijn vrij veel exchanges die het airdrop-programma van BTT ondersteunen. De meeste grote namen staan er in ieder geval tussen, zoals Binance, OKEx, Huobi, Bithumb, en UPbit. In dit artikel van BitTorrent zelf zie je de volledige lijst van exchanges en diensten die de airdrop ondersteunen. Staat jouw exchange of wallet ertussen? Dan hoef je niets te doen.

Als je TRX niet op één van de genoemde exchanges staat, en niet in een eigen wallet, zal je je TRX moeten verplaatsen naar een ondersteunde exchange of naar een eigen adres.

Hoeveel BTT krijg je?

Hoeveel BTT je precies krijgt weet niemand. Dat komt omdat een vaste hoeveelheid tokens verdeeld wordt over een groep TRX-holders waarvan de precieze omvang onbekend is. We kunnen je wel vertellen hoeveel BTT wordt weggegeven.

Vandaag worden er in één keer een kleine 11 miljard tokens weggegeven. Vervolgens wordt de komende 7 jaar op de 11e van de maand een airdrop gehouden, volgens deze agenda:

  • 11 maart 2019 - 11 februari 2020: 990.000.000 BTT per maand.
  • 11 maart 2020 - 11 februari 2021: 1.072.500.000 BTT per maand.
  • 11 maart 2021 - 11 februari 2022: 1.155.000.000 BTT per maand.
  • 11 maart 2022 - 11 februari 2023: 1.237.500.000 BTT per maand.
  • 11 maart 2023 - 11 februari 2024: 1.320.000.000 BTT per maand.
  • 11 maart 2024 - 11 februari 2025: 1.402.500.000 BTT per maand.

In totaal gaat het om een kleine 100 miljard aan weggegeven tokens, zo'n 10% van het maximale aanbod.

Zijn er voorwaarden aan deelname aan de airdrop?

De enige voorwaarde is dat je TRX in bezit hebt op één van de deelnemende beurzen, óf in een eigen wallet waarvan je zelf over de toegang beschikt.

Moet je oppassen voor scams?

Ja. Voor bijna alle gebeurtenissen die veel publiciteit trekken geldt dat ervan misbruik gemaakt wordt. Dat is voor de BTT-airdrop niet anders. We hebben al diverse nep-airdrops langs zien komen die ontworpen zijn om de nietsvermoedende gebruiker wat geld af te troggelen.

Het is daarom belangrijk dat je jezelf informeert en je daarna simpelweg beperkt tot het gebruik van officiële kanalen. Aangenomen dat je dit artikel van boven tot beneden bent doorgekomen, is het eerste in ieder geval gelukt.

Mocht je meer willen weten over de airdrop, of algemene informatie zoeken over het BitTorrent-token: deze weblog wordt gevuld door BitTorrent Inc. zelf.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.