Politie Nieuw-Zeeland: ‘Onderzoek inzake Cryptopia-hack loopt voortreffelijk’

Het is bijna een maand geleden dat Cryptopia de deuren sloot in verband met een hack. De zaak ligt bij de Nieuw-Zeelandse politie, en die stelt “voortreffelijke vooruitgang” te boeken. Dit is de stand van zaken.

VeiligheidCryptopia

Politie Nieuw-Zeeland: ‘Onderzoek inzake Cryptopia-hack loopt voortreffelijk’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Politie-zaak

Het is bijna een maand geleden dat Cryptopia beroofd werd. Op 15 januari maakte de Nieuw-Zeelandse politie bekend dat er een onderzoek werd gestart. Sindsdien is de politie met 3 officiële updates gekomen: op 16 januari, 22 januari, en pasgeleden op 7 februari.

In de berichtgeving van de politie is geen één keer gesproken over de exacte hoogte van het gestolen bedrag. Alle bedragen die tot dusver zijn langsgekomen, zijn genoemd door derde partijen. Analist Elementus is daarvan de belangrijkste.

Voortreffelijke vooruitgang

In de meest recente update van de autoriteiten wordt gesteld dat het onderzoek goed verloopt en dat er op verschillende fronten vooruitgang wordt geboekt. De focus van het onderzoek: de daders identificeren.

In een poging de daders te vangen, is de Nieuw-Zeelandse politie gaan samenwerken met "internationale partners en cybercrime experts". Medewerkers en leidinggevenden van Cryptopia zijn bij het onderzoek betrokken, en leveren "waardevolle input".

Concreet

Heel concreet wordt de politie niet in de berichtgeving naar buiten toe. Er wordt wel een datum genoemd: "de verwachting is dat de politie klaar is met onderzoek op locatie voor het einde van volgende week (vrijdag 15 februari)". Is dat dan de datum waarop we meer horen? Waarschijnlijk niet: "Het onderzoek gaat een grote hoeveelheid tijd in beslag nemen vanwege de complexiteit van de onderliggende materie."

Met andere woorden, dit is waar je vanuit kunt gaan:

  1. Zolang het onderzoek loopt, hoor je niets vanuit Cryptopia.
  2. Het onderzoek neemt naar verwachting nog weken (zo niet maanden) in beslag.

Als je de dupe bent geworden van de hack op Cryptopia is er in de tussentijd (voor zover bij ons bekend) niets dat je kunt doen. We houden de berichtgeving in de gaten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.