Aantal Bitcoin-transacties per dag weer op niveau van januari 2018

Bitcoin's momentum groeit. Zo is het aantal Bitcoin-transacties per dag terug op het niveau van januari 2018. Opvallend, want de bevestigingstijden en transactiekosten zijn relatief laag gebleven. We hebben Bitcoin's kerncijfers op een rij gezet.

MarktBitcoin

Aantal Bitcoin-transacties per dag weer op niveau van januari 2018
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Transacties per dag

Het lijkt erop dat Bitcoin stilltjes aan momentum wint. Het aantal bevestigde transacties per dag bereikte begin februari 328.417. Een aantal dat we niet meer gezien hebben sinds januari dit jaar.


Aantal bevestigde transacties per dag over de afgelopen 10 jaar (7-daags gemiddelde).

Om het hoogtepunt van december 2017 te bereiken, moet het genoemde aantal doorstijgen naar rond de 410.000. Wellicht herinner je de prijs van Bitcoin rond die datum. Bitcoins gingen toen voor zo'n $20.000 per munt over de toonbank. Je kunt wel stellen dat de prijs een heel ander traject gekozen heeft dan het aantal transacties:


De prijs van 1 BTC van april 2013 tot nu.

Lage bevestigingstijden

Ondanks de stijging in het aantal te verwerken transacties, is de bevestigingstijd van een transactie voor Bitcoin's doen relatief laag gebleven. De vorige keer dat het netwerk grote hoeveelheden transacties voor de kiezen kreeg, steeg de bevestigingstijd naar bijna 48 uur.


Gemiddelde bevestigingstijd (7-daags gemiddelde).

In februari liggen de bevestigingstijden gemiddeld tussen de 8 en 15 minuten. Op bovenstaande grafiek is te zien dat de bevestigingstijd niet is meegegroeid met de groei van het aantal transacties dat verwerkt moest worden.

Andere cijfers

De afgelopen 2 jaar is Bitcoin's hashrate - de totale hoeveelheid rekenkracht die geleverd wordt door miners - flink gestegen. In juni 2017 werd de 5 miljoen TH/s doorbroken. Dat steeg naar een hoogtepunt van 60 miljoen TH/s in augustus 2018. In het laatste kwartaal van 2018 is de hashrate gedaald, tot rond de 32,5 miljoen TH/s. Sindsdien is het weer flink gestegen, en hikken we tegen de 50 miljoen TH/s aan. Nog steeds een goede x10 ten opzichte van 2 jaar geleden.


Verloop van Bitcoin's hashrate over de afgelopen 2 jaar.

Opvallend is dat de afgelopen 2 jaar het aantal unieke Bitcoin-adressen die in gebruik zijn licht is gedaald. Begin februari 2017 waren er zo'n 520.000 adressen actief. Op dit moment zo'n 460.000. In de periode dat BTC naar z'n all time high steeg, steeg ook het aantal actieve adressen naar een hoogtepunt: 930.000. In mei 2018 volgde het dieptepunt van de afgelopen 2 jaar: 390.000. Sinds het dieptepunt in mei is er dus weer sprake van een lichte stijging.


Verloop van het aantal unieke Bitcoin-adressen in gebruik over de afgelopen 2 jaar.

Beter netwerk?

Samenvattend zou je tot de conclusie kunnen komen dat het Bitcoin-netwerk erop vooruit is gegaan. Ondanks de prijsdaling en de staat van de markt, neemt het gebruik van Bitcoin flink toe. En dat doet het zonder dat het merkbaar effect heeft op het gebruik ervan. De kosten en verwerkingstijd zijn voor Bitcoin op dit moment op een acceptabel niveau.

Een vraag is hoe dat kan. Toen Bitcoin's transactietijden en -kosten uit de klauwen liepen, was het leeuwendeel van de kritiek gericht op Bitcoin's block size. Er zouden simpelweg te weinig transactie in één block verwerkt kunnen worden. Maar daar is in de tussentijd niets aan veranderd.

Sinds eind 2017 is Segregated Witness (of kortweg SegWit) actief op het Bitcoin-netwerk. Daardoor wordt de block-grootte effectiever gebruikt. Het aantal transacties dat van SegWit gebruikmaakt is gestegen naar 35%. Mogelijk dat daarin een deel van Bitcoin's verbeterde schaalbaarheid te vinden is.

Hoe dan ook - duidelijk is dat het mogelijk is in een relatief korte tijd flink te veranderen. Dat biedt perspectief bij het effect van de ontwikkeling van Bitcoin in de maanden en jaren die voor ons liggen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.