Zwitserse aandelenmarkt SIX lanceert blockchainplatform in tweede helft 2019

De belangrijkste aandelenbeurs van Zwitserland, SIX, komt in de tweede helft van 2019 met SIX Digital Exchange. Een blockchainplatform waarop digitale assets veilig verhandeld en bewaard kunnen worden. Dit is erover bekend.

Exchange

Zwitserse aandelenmarkt SIX lanceert blockchainplatform in tweede helft 2019
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Swiss Exchange (SIX)

SIX is de officiële Zwitserse effectenbeurs en is opgericht in 1993. Het is een belangrijk bestanddeel van het financiële centrum van Zwitserland en ligt in Zürich. In 2018 lag de totale marktkapitalisatie van de beurs rond de 1.400 miljard euro.

De beurs is van oudsher een innovator. Zo was het de eerste aandelenbeurs (wereldwijd) die een volledig geautomatiseerd handelsplatform in gebruik nam in 1995. Afgelopen november kondigde de beurs de Amun Crypto ETP aan, het eerste verhandelbare beursproduct gebaseerd op cryptovaluta.

Blockchainplatform

De volgende stap voor SIX is de lancering van een eigen blockchainplatform voor de verwerking van digitale assets: SIX Digital Exchange (SDX). Vorig jaar juli werd het platform aangekondigd. Toentertijd lag de nadruk (meer) op de introductie van een volledig gereguleerd handelsplatform, onder andere voor cryptovaluta.

De CEO van SIX, Jos Dijsselhof, vertelde toen: "Voor ons is het glashelder dat de ontwikkelingen in de digitale en financiële wereld blijvend zijn, en daarmee de toekomst van onze industrie gedefinieerd wordt."

Op basis van de meest recente berichtgeving en de pagina over SDX op de website van SIX lijkt de focus nu meer te liggen op het verbeteren van de handel in traditionele producten.

Traditionele producten

De verwerking van orders wordt ten opzichte van de bestaande beurs flink sneller. Op dit moment kost de afhandeling van een order soms meerdere dagen. Met het gebruik van blockchaintechnologie kunnen twee stappen in dat proces worden overgeslagen, en wordt de verwerkingstijd teruggebracht naar fracties van seconden.

In eerste instantie gaat SDX de handel van een aantal geselecteerde aandelen faciliteren. Dat aanbod wordt later verbreed, met meer aandelen, obligaties, en mogelijk ook exchange-traded funds (ETF's). Zelfs andersoortige assets, zoals schilderijen of oude auto's, kunnen in de toekomst van eigenaar wisselen via SDX.

De lancering van het platform stond gepland in het eerste halfjaar van 2019. Dat is naar achteren geschoven; de lancering nu in de tweede helft gepland.

Cryptovaluta?

Voorzitter Romeo Lacher noemt in gesprek met Reuters dat SIX het nieuwe platform zelf wil gaan gebruiken om nieuw geld op te halen middels security token offering (STO). Andere toepassingen die in de buurt komen van de cryptowereld worden niet genoemd. 

Het is onbekend of SDX ook de handel in cryptovaluta gaat faciliteren. Vooralsnog lijkt het erop dat SDX zich beperkt tot traditionele financiële instrumenten en security tokens, en primair gericht is op het verbeteren van de infrastructuur voor de handel daarin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.