SEC-commissaris: ‘Bitcoin-ETF is onvermijdelijk’

In een interview stelt SEC-commissaris Robert J. Jackson dat het niet de vraag is of, maar wanneer een Bitcoin-ETF wordt goedgekeurd. Tot nu toe zijn alle aanvragen afgekeurd, dus wat bedoelt Jackson?

RegelgevingBitcoin

SEC-commissaris: ‘Bitcoin-ETF is onvermijdelijk’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

ETF gaat er komen...

Dat er een fonds of product gebaseerd op Bitcoin gaat komen, staat voor SEC-commissaris Jackson vast. "Uiteindelijk geloof ik dat de eisen worden ingewilligd. Dat hoop ik, en dat denk ik", aldus Jackson in een interview dat binnenkort via Congressional Quarterly gepubliceerd wordt.

Een vooruitblik op de publicatie kwam via Twitter naar buiten:

... maar niet zomaar

Tot nu toe zijn alle ETF-aanvragen de prullenbak in gegaan. Enkel die van Cboe (VanEck/SolidX) en van Bitwise zijn nog in de running. Volgens Jackson terecht:

"Goedkeuring krijgen tot de diepste en meest liquide kapitaalmarkt in de wereld is moeilijk en zo zou het moeten zijn. Als wij onze goedkeuring geven, wordt een product toegankelijk voor alledaagse investeerders. Dan nemen we risico's dat er Amerikanen zijn die er schade van ondervinden."

Volgens Jackson is er nog geen aanvraag geweest die dicht bij goedkeuring heeft gezeten. Er zijn volgens hem simpelweg eisen waaraan voldaan moet worden. Lukt dat niet, wordt de aanvraag van tafel geveegd. Jackson: "Ik doe mijn werk met mijn moeder en vader in mijn achterhoofd. Vind ik het een goed idee dat zij zo'n ETF zouden kunnen aanschaffen? Zeker niet!"

Strikte regels

In de cryptowereld wordt afkeuring weleens weggezet als manier van de SEC om zich te verzetten tegen Bitcoin of blockchaintechnologie. Of als statement dat ze geen waarde hebben. Maar dat is volgens de commissaris onjuist. Er wordt gekeken naar risico's rondom beveiliging, liquiditeit, en (markt)manipulatie. Zolang er geen oplossingen zijn, wordt er niet goedgekeurd.

Het zijn dezelfde onderwerpen die we langs horen komen in presentaties van de aanvraag van Cboe. De aanvragers stellen antwoorden te hebben op de problemen die de SEC ziet, en moeten de commissarissen daarvan overtuigen. Of dat dit jaar lukt? Misschien. Maar de toon van de SEC is duidelijk: zorg voor een veilig product, dan volgt de goedkeuring vanzelf.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.