Facebook heeft eerste blockchain-acquisitie achter de rug

Facebook heeft het team achter Chainspace overgenomen, een bedrijf dat aan een blockchainplatform voor betalingen en andere diensten werkte. Is de socialmedia-gigant zo weer een stap dichtber bij (een eigen) cryptomunt?

Bedrijfsleven

Facebook heeft eerste blockchain-acquisitie achter de rug
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Chainspace

Alex Heath van Cheddar vertelde over de overname in een video waarin de betekenis ervan wordt besproken. Chainspace is een kleine startup uit Londen, opgericht door onderzoekers van de University College London. De startup werkte aan een decentraal platform voor het faciliteren van betalingen en andere diensten. Ten grondslag daaraan ligt blockchain-technologie en het gebruik van smart contracts.

De overname van het team van Chainspace is het tweede duidelijke signaal van Facebook dat het blockchaintechnologie en cryptovaluta serieus neemt. In mei 2018 kwam naar buiten dat er een team werd opgericht specifiek voor onderzoek en toepassing van blockchaintechnologie. Die berichtgeving werd sporadisch opgevolgd. Zo stelde Bloomberg eind vorig jaar dat Facebook met een cryptomunt komt voor Whatsapp.

Eigen cryptomunt?

De (academische) whitepaper van Chainspace draait om een "blockchainplatform voor snelle verwerking van transacties", zonder aan "integriteit en transparantie in te boeken". Een brede formulering, die we vaker tegenkomen in de cryptowereld. Maar inhoudelijk ligt het wel in lijn met de berichtgeving van Bloomberg, waarin concreet gesteld wordt dat er een betaalmiddel geïntegreerd gaat worden in Whatsapp.

India zou worden gebruikt als testmarkt, en is met 200 miljoen gebruikers de grootste regio voor Whatsapp. De dienst zou eerst gericht zijn op overboekingen naar India vanuit het buitenland. Bloomberg baseerde zich destijds op "bronnen dichtbij Facebook".

Facebook bagetelliseert

Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat het bedrijf de medewerkers van Chainspace heeft overgenomen. Verder wil Facebook eigenlijk niets kwijt. Er is volgens de woordvoerder geen technologie overgenomen, en refereert aan een eerder naar buiten gebracht statement:

"Zoals veel andere bedrijven, onderzoekt Facebook de manieren waarop blockchaintechnologie is in te zetten. Dit nieuwe team onderzoekt (veel) verschillende toepassingen. We hebben er verder niets over te zeggen."

De ontwikkelingen binnen de muren worden daarmee wat kleiner gebracht dan de signalen die worden opgevangen. Zou werken er inmiddels al meer dan 40 mensen in Facebook's blockchain-divisie, en zijn er volgens Cheddar meer bedrijven die op Facebook's aquisitie-radar staan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.