Manager grote bank: transparantie en transactiesnelheid sterkste punten blockchain

"Transparantie en transactiesnelheid zijn de echt sterke punten van blockchaintechnologie", aldus Béatrice Collot, manager bij grote bank HSBC. In een interview vertelt Collot meer over de potentie die ze in blockchain ziet.

Adoptie

Manager grote bank: transparantie en transactiesnelheid sterkste punten blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bankgigant HSBC

Collot werkt als Head of Global Trade and Receivable Finance bij HSBC. HSBC is een grote bank en verleent financiële diensten aan particulieren en bedrijven. Het is actief in meer dan 70 landen en het zwaartepunt van de activiteiten ligt in het Verre Oosten.

De bank sloot het jaar 2014 af met een balanstotaal van ruim $ 2.700 miljard. In 2014 had HSBC zo'n 260.000 mensen in dienst, van wie 48.000 in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door 32.000 in India en 30.000 in Hongkong.

Potentie van blockchaintechnologie

Collot sprak op 4 februari met L'Usine Digitale, in aanloop naar de IN Banque conferentie in Parijs deze week. Het gesprek ging over opkomende technologieën, waaronder artificiële intelligentie, internet of things, en blockchain.

Volgens Collot heeft blockchain de potentie om de wereldhandel te transformeren, door "alle deelnemers eraan bij elkaar te brengen en door transparantie in te brengen in de processen die erbij betrokken zijn."

"Transparantie en transactiesnelheid zijn de echte krachten van blockchain. Dat zou niet enkel significante tijdsbesparingen en verhoogde veiligheid moeten geven, maar ook flinke [financiële] besparingen."

Meer specifiek stelde Collot dat blockchaintechnologie de potentie heeft om twee werelden bij elkaar te brengen. Het financiële ecosysteem, waar banken onderdeel van zijn, en het ecosysteem van supply chains.

Adoptie

Collot zet er de vaker gehoorde kanttekening bij: blockchain heeft potentie, maar "we zijn er nog niet". Om succesvol te zijn, moet de technologie "over de hele linie in gebruik genomen worden".

Van alle blockchainplatforms licht Collot er drie uit: R3's Corda, Ethereum, en Hyperledger. Daar merkt ze bij op dat er tientallen zo niet honderden platforms zijn, waar er over tien jaar wellicht maar 1 van over is.

Een prangende vraag die onbeantwoord blijft, is waarom Collot specifiek voor blockchaintechnologie een rol ziet weggelegd in de genoemde ecosystemen. Wat ziet zij in deze processen waar blockchain specifiek echt goed tot z'n recht komt, beter dan andere (bestaande) technologieën? Of vervult ook hier blockchain primair de rol van katalysator voor procesverandering?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.