Kraken neemt Futures-startup over in 9-cijferige deal

Cryptocurrency exchange Kraken heeft Crypto Facilities overgenomen, een startup die de handel in crypto-derivaten faciliteert. Het is direct de grootste deal van 2019 tot nu toe: er is minimaal $100 miljoen mee gemoeid. Dit is er bekend.

Exchange

Kraken neemt Futures-startup over in 9-cijferige deal
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Crypto Facilities

Deze naam is een stuk minder bekend dan die van Kraken zelf. Toch heeft de exchange een flink bedrag over voor de overname.

Crypto Facilities is in 2014 opgericht en biedt een gereguleerd handelsplatform voor futures op Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, en Bitcoin Cash. Het bedrijf is ook een belangrijke maatstaf voor andere producten op de markt. Zo zijn CME's Bitcoin-futures gebaseerd op een index die wordt berekend en beheerd door Crypto Facilities.

Maar is dat een 9-cijferige deal waard? Een bedrag van of boven de $100 miljoen voor een bedrijf van ~5 jaar oud is opvallend. Kraken CEO Jesse Powell legt uit: "Met deze deal is onze roadmap gigantisch versneld. Het bespaart ons jaren aan kosten en moeite om licenties in Europa te verkrijgen."

Daarnaast wordt door Powell genoemd dat er waardevolle assets zijn aangekocht, niet in de minste plaats mensen die kunnen meehelpen het product verder uit te bouwen. Een schaarse resource, zeker in de markt van blockchains en cryptovaluta. Het team van ontwikkelaars groeit na de overname naar boven de 100.

Crypto Facilities blijft volgens Powell een onafhankelijke entiteit binnen de Kraken-groep. Dat geldt ook voor de dochteronderneming die verantwoordelijk is voor de indexen waar andere producten en bedrijven van gebruikmaken.

Concurrentie

Kraken zet de overname in het persbericht neer als manier om tegemoet te komen aan wensen van gebruikers. "Beleggen met geleend geld (margin trading) is nu 24/7 mogelijk, een stuk beter dan de 9-tot-5-handel bij (Amerikaanse) concurrenten. Je hoeft je niet in te dekken voor risico's gedurende de nacht of het weekend; het maakt het geheel efficiënter", aldus Timo Schlaefer, CEO van Crypto Facilities.

Powell hoopt dat de overname ervoor zorgt dat de concurrentiepositie van Kraken verbetert. "Het doel is om de meest liquide futures-exchange te bouwen", vertelt Powell. Deze overname zou een flinke stap in deze richting zijn: "We hebben op dit moment het enige gereguleerde derivaten-platform in Europa. Er is simpelweg niets anders, en we kennen geen initiatieven die iets gelijksoortigs van plan zijn."

De concurrentie onder exchanges is het laatste jaar flink toegenomen. Powell noemt expliciet de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven in gesprek met CoinDesk. Zij moeten voldoen aan heel wat regels, zelfs als er geen Amerikanen bediend worden. Binance wordt genoemd als bedrijf die "snel kan groeien door om regelgevers heen te werken". Bitstamp en Coinbase zouden daarom betere partijen zijn om Kraken mee te vergelijken.

Het klinkt zo haast als een bedrijf dat vanuit een slachtofferrol handelt; gebukt gaande onder een juk van regels waar anderen geen last van hebben. Maar de internationale cryptomarkt gaat door, houdt daar geen rekening mee, en ontwikkelt snel. Met de overname differentieert Kraken zich van de rest, en daar hebben ze logischerwijs een flink bedrag voor over. De tijd zal leren of het een duurzame beslissing is geweest.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.