Bijna alle $11 miljoen aan gestolen IOTA-tokens teruggevonden

Pasgeleden schreven we over de arrestatie van een man uit Oxford op verdenking van de diefstal van zo'n $11,4 miljoen aan IOTA-tokens. Het grootste deel daarvan is teruggevonden en in beslag genomen als bewijs in een politie-onderzoek.

Veiligheid

Bijna alle $11 miljoen aan gestolen IOTA-tokens teruggevonden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Diefstal

In Oxford is vorige week een man opgepakt op verdenking van fraude, witwassen, en diefstal. In totaal zou hij €10 miljoen aan IOTA-tokens gestolen hebben. Europol was bij de arrestatie betrokken en publiceerde er een video over.

Volgens het persbericht van Europol zou de man een website hebben opgezet om toegang te krijgen tot wallets van gebruikers. De website(s) die zijn gebruikt zijn offline gehaald en onbruikbaar gemaakt.

Teruggevonden

De co-founder van IOTA, Dominik Schiener, heeft Reuters verteld dat het geld grotendeels is teruggevonden en op dit moment vaststaat bij de politie. Het dient als bewijs in het onderzoek. Aanvankelijk ging Schiener er vanuit dat er een hackersgroep achter de diefstal zou zitten, maar dat bleek onjuist. Het is een "hoogopgeleid individu met een normale baan".

Slechts een kleine hoeveelheid gestolen geld is nog niet gevonden. "De exchanges hebben de accounts van de hacker geblokkeerd. Hij heeft een poging gedaan om het te converteren naar cashgeld, maar dat is niet gelukt", vertelt Schiener.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.