Kyber, Ren, en BitGo lanceren Bitcoin op Ethereum, "Wrapped BTC" (WBTC)

Vanaf vandaag verkrijgbaar: een nieuw Ethereum-token dat gekoppeld is aan Bitcoin. Wrapped BTC (WBTC) zou de kracht van Bitcoin bieden, met de flexibiliteit van een ERC20-token. Hoe zit dit?

MarktEthereum

Kyber, Ren, en BitGo lanceren Bitcoin op Ethereum, "Wrapped BTC" (WBTC)
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Wrapped BTC (WBTC)

Het WBTC-token representeert Bitcoin op het Ethereum-netwerk. Het doel ervan is om extra liquiditeit naar het Ethereum-ecosysteem te brengen, waar decentrale exchanges en financiële applicaties onderdeel van zijn.

Het grootste deel van het handelsvolume vindt plaats op centrale exchanges, met Bitcoin als quote currency. Dat zou met de introductie van WBTC kunnen veranderen, omdat het (indirect) token-transacties met Bitcoin mogelijk maakt.

Aangezien WBTC als ERC20-token is uitgegeven, is het volgens de bouwers ervan nu ook mogelijk om (via WBTC) smart contracts voor Bitcoin te maken. Dat zou het leven van dienstverleners en ontwikkelaars eenvoudiger moeten maken.

Hoe werkt de uitgifte van WBTC?

Bij de uitgifte van WBTC zijn drie partijen betrokken: de consument, een verkoper, en een bewaarder. Het verkrijgen van WBTC werkt als volgt:

  1. Als gebruiker wissel je BTC in bij een verkoper van WBTC.
  2. De verkoper stuurt de ontvangen BTC naar een bewaarder (de custodian).
  3. De bewaarder geeft evenveel WBTC-tokens uit als de hoeveelheid BTC die betrokken is bij de transactie.
  4. De WBTC-tokens worden via de verkoper naar de gebruiker gestuurd.

Voilá, je hebt je Bitcoin-bitcoins ingeruild voor Ethereum-bitcoins. Terug ruilen van WBTC naar BTC is uiteraard ook mogelijk, en volgt een gelijksoortig proces, waarbij dezelfde deelnemers betrokken zijn.

Transparant

Transparantie is één van de kernwaardes van het WBTC-initiatief. Dat aan alle uitgegeven WBTC echte bitcoins ten grondslag liggen is vastgelegd op de blockchain. Die ratio is én moet ten alle tijde 1:1 zijn. Als WBTC-tokens worden gewisseld naar BTC, wordt de daarbij betrokken WBTC verwijderd.

Om de term transparantie kracht bij te zetten, zijn het orderboek, alle partners, en de audits online terug te vinden.

Levensvatbaar?

Volgens Kyber, BitGo, en Ren is WBTC een goed idee. En de argumenten waarmee ze dat idee onderbouwen (bijvoorbeeld in de whitepaper (PDF)) zijn niet verkeerd. Toch geeft het een onbestemd gevoel.

Waarom is deze energie niet gestoken in het verbeteren van Bitcoin zelf? Welke invloed heeft de opkomst van Rootstock op dit initiatief? Hoe groot is de groep gebruikers die hier echt behoefte aan had?

Kritiek op het project is voornamelijk gericht op de manier waarop WBTC wordt uitgegeven. In dit geval ligt die verantwoordelijk in 't geheel bij BitGo. Daarmee is zowel de uitgifte van het token als de opslag van eraan gekoppelde bitcoins volledig gecentraliseerd. Daar tegenover staat dat het proces volledig geautomatiseerd is en het resultaat ervan op de blockchain wordt weggeschreven, en dus auditeerbaar is.

Het ultieme doel van WBTC is om de gebruiksvriendelijkheid van diensten in het crypto-ecosysteem te verbeteren. En dat is wat ons betreft een nobel streven. Of dit initiatief levensvatbaar is weten we niet, maar duurzame innovatie komt soms uit onverwachte hoek.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.