Zwitserse startup maakt ‘papiergeld’ voor officiële cryptomunt Marshalleilanden

Tangem, een Zwitserse startup die hardware wallets produceert, is uitgekozen door de Republiek der Marshalleilanden om "fysieke blockchainbiljetten" te maken voor de eigen nationale digitale munt die in 2019 gelanceerd wordt.

Adoptie

Zwitserse startup maakt ‘papiergeld’ voor officiële cryptomunt Marshalleilanden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Sovereign

De munt die in ontwikkeling is heet Sovereign (SOV). Volgens de makers een unieke munt, omdat het erkend geld is. De Marshalleilanden is een eilandengroep en een onafhankelijke staat in de Stille Oceaan. In die hoedanigheid is begin vorig jaar de komst van de SOV vastgelegd in de Sovereign Currency Act (PDF).

Voor wetgevers heeft de SOV daarom dezelfde status als de dollar van Amerika, de yen in Japan, of de euro in Nederland. Het gegeven dat SOV juridisch gezien als geld gezien wordt, moet vertrouwen en duidelijkheid geven, omdat de cryptomunt automatisch binnen bestaande wettelijke kaders valt.

Bankbiljetten

Tangem produceert goedkope blockchain smartcards die gebruikt kunnen worden als wallet voor cryptovaluta en andere op blockchains uitgegeven assets, zoals tickets en tags. Afgelopen maandag kwam het bedrijf naar buiten met het nieuws.

De ‘biljetten’ die gemaakt gaan worden voor de SOV zijn smartcards die zijn voorzien van een microprocessor. Volgens Tangem maakt dat directe transactievalidatie mogelijk, zonder kosten en zonder dat een internetverbinding nodig is. David Paul, assistent van de president van de Marshalleilanden: "De introductie van deze bankbiljetten zorgt ervoor dat het gebruik van SOV voor alle mensen toegankelijk is, ook voor mensen die minder affiniteit hebben met digitale valuta."

Afgelopen week ontving Tangem nog een investering van $15 miljoen van de Japanse SBI Group. Met die investering gaat Tangem aan de slag om de functionaliteit van de smartcards te verbreden, waaronder de opslag van digitale identiteiten en tokenized asset offerings.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.