Netbeheerder Tennet gebruikt blockchain en Tesla's om het stroomnet in balans te houden

Schommelingen in het stroomnet opvangen door elektrische auto's en blockchain in te zetten. Dat is wat energiebedrijf Vandebron en netbeheerder Tennet doen. Het stabilisatiesysteem is een succes en wordt uitgebreid. Dit is hoe het werkt.

Adoptie

Netbeheerder Tennet gebruikt blockchain en Tesla's om het stroomnet in balans te houden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Pieken en dalen

Als Transmissie System Operator (TSO) is Tennet verantwoordelijk voor een gebalanceerd Nederlands stroomnet. Om dat te bereiken moeten vraag en aanbod 24 uur per dag in balans zijn. Een ingewikkelde klus.

Niet alleen de vraag varieert, ook het aanbod van stroombronnen kan variëren. Vooral duurzame stroombronnen hebben daar last van. Omdat er in de toekomst waarschijnlijk minder conventionale centrales beschikbaar zijn om pieken en dalen op te vangen, is er een nieuwe oplossing getest: het gebruik van kleinere, decentrale batterijen.

In 2017 is het idee zo concreet geworden dat gestart is met een proef. Dat was een succes. Meer over de proef is te horen in deze podcast:

Tesla's en blockchain

Onbalans op het stroomnetwerk wordt het eerste kwartier op Europees niveau opgevangen, de primaire reserve. De structurele tekorten moeten echter op nationaal niveau worden opgevangen, en dat is het punt waarop Vandebron en Tennet in actie komen.

De blockchain wordt ingezet als gedeelde en gedistrubeerde database. Iedere 4 seconden wordt de verwachte energieconsumptie van elektrische auto's (aan laadpalen) geregistreerd. Daarnaast worden er biedingen geregistreerd, tegen welk bedrag Vandebron bereid is om die consumptie terug te schroeven, om daarmee het net te balanceren.

Tennet gebruikt diezelfde blockchain om gebruik te maken van één of meer van de biedingen die Vandebron heeft gepubliceerd. Dat vertaalt zich op de achtergrond naar honderden of duizenden auto's die starten of stoppen met laden. De gebruikte blockchain is ontwikkeld door IBM op basis van Hyperledger.

Succes

Op dit moment worden er dagelijks 150 Tesla’s gebruikt om te helpen het stroomnetwerk te balanceren. “Het kan nu alleen nog met Tesla's, maar we zijn bezig om slim laden ook via de laadpaal mogelijk te maken. Dan zijn we niet meer afhankelijk van het type auto, en kunnen we opschalen”, aldus Fardau van der Galiën, hoofd electric mobility bij Vandebron.

Ook krijgen meer bedrijven toegang tot het energienetwerk. Engie, Escozon, Energie Samen, Scholt Energy, en Enervalis zijn geselecteerd om mee te doen. Deze bedrijven worden ingezet als 'aggregator' en gaan met verschillende assets bijdragen aan het stroomnet. Dat kunnen auto's zijn, maar ook industriële installaties, of warmtepompen. Volgens Tennet kunnen op deze manier ook particulieren bijdragen aan de integriteit van het stroomnet.

“Als netbeheerder hebben we een nieuwe manier in handen om decentrale bronnen van elektriciteit beter te integreren en tegelijkertijd de stroomvoorziening zeker te stellen”, stelt Manon van Beek, CEO van Tennet.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.