Recent gelanceerde Grin heeft lak aan bear market, dit is wat je erover weten moet

Grin is een recent gelanceerde cryptomunt waarvan de waarde de afgelopen 7 dagen maar liefst 280% gestegen is. Wat is Grin? En waarom krijgt het zoveel aandacht? Is investeren erin nog een goed idee? We hebben alles voor je op een rij gezet.

Markt

Recent gelanceerde Grin heeft lak aan bear market, dit is wat je erover weten moet
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

MimbleWimble

Het was 2 augustus 2016, rond een uur of half zes in de ochtend. Iemand met de bijnaam Tom Elvis Jedusor betrad een aan Bitcoin gerelateerd chatkanaal, plaatste een link naar een document, en ging er weer van door.

Het document (PDF) introduceert MimbleWimble. Daarin wordt in minder dan 1.500 woorden een oplossing beschreven voor een aantal van Bitcoins problemen die gerelateerd zijn aan privacy en schaalbaarheid. 

Kortgezegd: MimbleWimble is een ontwerp voor een cryptomunt waarvan de (transactie)geschiedenis gecomprimeerd en snel geverifieerd kan worden. Met triviale hardware, zelfs na vele jaren van gebruik van de munt.

In eerste instantie was het idee om de beoogde oplossing in de codebase van Bitcoin te implementeren. Maar dat bleek lastig. Niet onmogelijk, maar onnodig complex, aldus Pieter Wuille in The Crypto Show Podcast. Dat idee was dus van de baan, en dat opende de deur voor een nieuwe blockchain, gebaseerd op MimbleWimble: Grin was geboren.

Grin

Grin is een open source project dat de MimbleWimble blockchain implementeert. De blockchain die daar het resultaat van is, heeft een eigen en gelijknamige munt: Grin. De eerste munt zag op 15 januari het daglicht.

In communicatie over Grin worden doorgaans drie aspecten uitgelicht:

  1. Transacties zijn privé. Grin kent geen adressen. Willekeurige transacties kunnen geaggregeerd worden, en worden willekeurig doorgestuurd tussen verbonden deelnemers voordat de transactie wereldkundig wordt gemaakt.
  2. De schaalbaarheid is verbeterd. Een groot deel van de transactiegeschiedenis kan verwijderd worden, zonder aan integriteit in te boeken. 
  3. Grin is open source, en wordt gebouwd door ontwikkelaars wereldwijd, zonder bedrijf erachter.

Grin heeft veel aandacht gekregen. Enerzijds omdat het de eerste MimbleWimble-implementatie is, anderzijds omdat het qua ecosysteem en cultuur erg op Bitcoin lijkt. Er is geen ICO, geen pre-mine, en geen beloning voor de oprichter. De blockchain is gebaseerd op een anonieme whitepaper, en donaties moeten ervoor zorgen dat ontwikkelaars aan het werk kunnen blijven.

Bij schaalbaarheid denk je wellicht al snel aan doorvoersnelheid. Maar daarin blinkt Grin niet uit. Waarschijnlijk is die nagenoeg gelijk aan die van Bitcoin, zo'n 10 TPS, aldus Jasper van der Maarel, één van Grins ontwikkelaars. De verbeterde schaalbaarheid heeft primair betrekking op de grootte van de blockchain. Die zou een factor 10 kleiner zijn dan die van Bitcoin. Daarmee is Grin beter distribueerbaar en is het bijvoorbeeld goedkoper om een full node te draaien.

Inflatie

De eerste keer dat Grin op de open markt verscheen, werd de munt voor een hoge prijs verhandeld: $261,65. Simpelweg omdat er bijna geen aanbod was. De prijs daalde daarom uiteraard snel: miners ontvingen nieuwe munten, en verkochten die op de open markt. Een dag later stond de koers op $5,16, een daling van 98%. De introductie toont daarmee sterke vergelijkingen met die van Monero en Zcash.

In tegenstelling tot Bitcoin is het aanbod van Grin niet beperkt. Er blijven altijd nieuwe munten gemaakt worden. Iedere minuut komt er 60 Grin bij; 1 per seconde. Zetten we dat uiteen in een grafiek, ziet dat er als volgt uit:

De blauwe lijn geeft de toename van het aantal Grin in omloop weer. De rode lijn geeft het inflatiepercentage weer. Daarin valt op dat de eerste jaren de inflatie zeer hoog is, en (pas) onder de 10% komt in het jaar 2029. Ter vergelijking: de inflatie van Bitcoin is op dit moment zo'n 3,8%, en die van Ethereum zo'n 7%.

Bitcoin en Ethereum kwamen overigens ook met flinke inflatiecijfers in de beginjaren; die cijfers opzich zijn geen probleem. Maar hou er rekening mee dat er in de beginfase relatief gezien veel nieuwe munten bij komen, waarvan een (groot) deel op de open markt terecht komt. Een flinke druk op de prijs, en er is véél nieuw geld nodig om de prijs hoog te (blijven) houden. Niet onmogelijk, maar een aanzienlijk risico om rekening mee te houden.

Fear Of Missing Out (FOMO)

Zorg ervoor dat je niet handelt op basis van het idee of gevoel dat je de trein mist als je niet nu opstapt. Er komen dagelijks 86.400 Grin bij, en vroeg of laat zorgt die toename van het aanbod voor druk op de prijs. Als er maar voldoende geld de Grin-markt instroomt, kán het zijn dat de koers onvermoeid blijft stijgen, maar je kunt je afvragen of dat het meest voordehandliggende scenario is.

Grin is bedoeld én ontworpen als betaalmiddel voor alledaagse aankopen. Om gebruikt te worden. Expliciet niet als manier om snel rijk te worden. Eén van de core developers omschrijft Grin als GReedy It's Not. De manier waarop munten in omloop gebracht worden, is ontworpen om grote flucutaties in waarde tegen te gaan.

De waarde die Grin nu heeft, wordt veroorzaakt door drie componenten:

  1. Er zijn veel mensen die geanticipeerd hebben op de lancering van de munt. Het is lang in ontwikkeling geweest, en de publiciteit die het heeft gekregen, zorgt voor een initiële instroom van investeerders.
  2. Het aanbod is nog laag (maar wordt rap hoger). Een laag aanbod met een relatief hoge vraag: stuwing van de prijs.
  3. Mensen die tijdens een bear market een project over de kop zien gaan, willen graag meeprofiteren. Ze zien een trein vertrekken, en willen graag meereizen. FOMO.

Grin is een veelbelovend project, en zeker de moeite waard om te volgen. Het vertegenwoordigt een nieuw paradigma op blockchaintransacties, en groeit wellicht uit tot een waardevol onderdeel van het blockchain-ecosysteem. Hoe dan ook: zorg dat je niet in de derde groep zit. Voordat je het door hebt, blijkt dat je niet op de trein zit, maar het schip in bent gegaan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.