Jochem Myjer: tickets zonder woekerprijzen dankzij blockchainplatform GUTS

Sinds cabaretier Jochem Myjer z'n tickets verkoopt via het in Nederland ontwikkelde GUTS-platform zijn er volgens hem geen kaarten meer met woekerprijzen doorverkocht. Ook gebruikers van het blockchain-platform blijken enthousiast. Hoe zit dit?

Adoptie

Jochem Myjer: tickets zonder woekerprijzen dankzij blockchainplatform GUTS
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Woekerprijzen

Afgelopen donderdag sprak Jochem Myjer zich positief uit over GUTS op Twitter:

Al jaren zijn woekerprijzen van tickets die worden doorverkocht onderwerp van (soms heftige) discussie. In 2010 kwamen twee leden van de Tweede Kamer met het wetsvoorstel Doorverkoop toegangskaarten. In dat voorstel staat dat tickets niet meer dan 120% van de originele prijs mogen kosten. Zijn ze toch duurder, dan mag de consument die prijs aanvechten. Op 6 april 2010 werd het wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer.

Sindsdien heeft de nieuwe wet jaren in de la geleden. Pas op 10 oktober 2017 ging de de Eerste Kamer ermee aan de slag. Daar is het wetsvoorstel na stemming verworpen. De effectiviteit van de regels zou te kwetsbaar zijn.

GUTS

Precies op het moment dat het wetsvoorstel strandde, lanceerde GUTS haar eigen cryptovaluta, het GET-token, met een zogenaamde Initial Coin Offering (ICO). Voor GUTS een prima timing om het wetsvoorstel de prullenbak in te zien verdwijnen. Met de ICO werd uiteindelijk zo'n $7.500.000 opgehaald, (ruim) voldoende om van visie naar realiteit te werken.

Naar eigen zeggen maakt GUTS een "vuist tegen ticketfraude en woekerprijzen". Er zijn diverse artiesten die ervan gebruik maken, zoals Jochem Myjer, Guus Meeuwis, en Youp van 't Hek.

GUTS is het eerste ticketingsysteem dat werkt met het GET-protocol, dat gebaseerd is op blockchaintechnologie. Dat protocol staat aan de basis van de tickets die worden uitgegeven en faciliteert de validatie, (door)verkoop, en geldstromen die daaraan gerelateerd zijn.

De toegangskaarten die op deze manier worden verhandeld, zijn geregistreerd op de blockchain en gekoppeld aan de smartphones van bezoekers. Het gebruik van blockchaintechnologie brengt transparantie en controleerbaarheid in, de redenen waarom fraude volgens GUTS niet meer mogelijk is.

Nederlands succes

Tot nu toe blijkt het gebruik van het platform een succes. Woekerprijzen worden voorkomen, de verkoper van tickets is er tevreden mee, en bovenal: de gebruikers van het platform geven aan dat ze blij zijn met de werking van het platform.

Wat voorbeelden:

Uiteindelijk is adoptie van nieuwe technologie en producten waar het om draait. The proof of the pudding is in the eating. En hier ligt ook een deel van de kracht van GUTS: de gebruiker heeft niet door dat het systeem op de achtergrond met cryptovaluta werkt. Hij heeft maar één doel, en dat is een ticket bemachtigen voor de show waar hij naartoe wil. En als het even kan zonder dat hem een oor aangenaaid wordt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.