Onderzoek Europol leidt tot arrestatie verdachte van IOTA-diefstal

In Oxford is deze week een man opgepakt op verdenking van fraude, witwassen, en diefstal. In totaal zou hij €10 miljoen aan IOTA-tokens gestolen hebben. Europol was bij de arrestatie betrokken en publiceerde er een video over.

Veiligheid

Onderzoek Europol leidt tot arrestatie verdachte van IOTA-diefstal
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Samenwerking

De arrestatie is het gevolg van een samenwerking tussen verschillende veiligheidsdiensten, waaronder Europol, de Engelse South East Regional Organised Crime Unit (SEROCU) en National Crime Agency (NCA), en de Duitse Hessische Polizei.

Het leidde tot de aanhouding van een niet-geïdentificeerde man in Oxford. Hij zou sinds januari 2018 ongeveer $11,3 miljoen aan IOTA-tokens hebben gestolen bij meer dan 80 slachtoffers wereldwijd. Europol publiceerde een video van de arrestatie:

Oplichting

Volgens het persbericht van Europol zou de man een website hebben opgezet om toegang te krijgen tot wallets van gebruikers. Op de website iotaseed.io kon een gebruiker een nieuwe wallet genereren. Op de achtergrond werd het gegenereerde wachtwoord (de seed) ook naar de verdachte gestuurd. Daarmee kon hij op een later moment toegang krijgen tot het geld van nietsvermoedende gebruikers.

Het onderzoek begon begin 2018, toen de politie in Duitsland melding kreeg van mensen over gestolen cryptovaluta. In juli 2018 was het de Duitse politie gelukt om een inwoner van het Verenigd Koninkrijk te koppelen aan de frauduleuze activiteiten. Sindsdien is het een zaak van Europol.

Let op je eigen veiligheid

Een belangrijk deel van je eigen online veiligheid staat of valt bij de mate waarin je zelf bewust bent van de risico's. Zorg er daarom voor dat je je inleest voordat je iets elementairs onderneemt zoals het aanmaken van een portemonnee.

Voor veel munten kan je online een wallet genereren. Meestal krijg je een public en een private key, die samen gebruikt kunnen worden als paper wallet. Als je niet zeker weet of de website of -applicatie die je gebruikt écht te vertrouwen is, zoek dan naar een andere manier om een wallet aan te maken.

Kom je er niet uit? Voel je vrij om een berichtje te sturen op Twitter. Er is altijd wel iemand in de buurt om je verder te helpen!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.