Handel in Overstock.com's tZERO-tokens gestart

Afgelopen donderdag is de handel in tZERO-tokens van start gegaan. Een belangrijke mijlpaal voor de markt van security tokens en de missie van Overstock CEO Patrick Byrne: Wallstreet drastisch veranderen met de komst van nieuwe technologieën.

Exchange

Handel in Overstock.com's tZERO-tokens gestart
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

tZERO

tZERO (weleens zichtbaar als t0) is een dochteronderneming van Overstock.com, een e-commerce gigant uit Amerika. Oorspronkelijk verkocht Overstock.com overschotten en teruggegeven goederen. Daar komt ook de naam van de webwinkel vandaan, waar inmiddels ook nieuwe producten worden verkocht.

De ambitie van het tZERO-platform is om kapitaalmarkten te decentraliseren en verberen. Om frauduleuze praktijken, dure kostenconstructies, en manipulatie om zeep te helpen. Om de macht van grootbanken over de kapitaalmarkten af te laten nemen. Om aandelen en effecten toegankelijk te maken voor een veel groter publiek.

De kern van de oplossing is volgens Patrick Byrne (de CEO van Overstock.com) het digitaliseren van securities: de introductie van security tokens. Zo kunnen bedrijven aandelen op een blockchain uitgeven en verhandelen. Volgens Byrne is het een doorbraak van historische proporties.

Secundaire markt

Volgens het persbericht kunnen geaccrediteerde investeerders direct aan de slag gaan. De handel wordt gefaciliteerd door de Dinosaur Financial Group, een partner van tZERO's dochter PRO Securities. Dinosaur heeft een systeem ontwikkeld voor de secundaire markt van security tokens. De secundaire markt is de financiële markt waar eerder afgegeven security tokens worden gekocht en verkocht. 

Saum Noursalehi, CEO van tZERO:

"In de wereld van security tokens ontbrak tot dusver een gereguleerde secundaire markt. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de nieuwe wereld van digitale assets. Het zorgt voor liquiditeit, democratiseert toegang, brengt transparantie naar markten wereldwijd, en versnelt de adoptie van security tokens."

Volgens Elliot Grossman, bestuurder bij Dinosaur, is de lancering van het platform tevens een belangrijk alternatief op OTC-handel.

Security Token Offerings

In 2018 heeft de ICO-markt het zwaar gehad. In de eerste plaats omdat toezichthouders vinden dat bij de meeste ICO's eigenlijk securities (effecten) worden uitgegeven. Daardoor vallen ze onder strenge regelgeving waar ze niet aan voldoen.

Toch is het best een goed idee om tokens te gebruiken om securities digitaal te representeren. Maar dan wel volgens de regels. We zullen in 2019 daarom steeds meer STO's gaan zien: security token offerings. Deze term is gereserveerd voor gereguleerde en goedgekeurde uitgifte van tokens die een achterliggende asset (actief) representeren, zoals een aandeel, optie, future, vastgoed, auteursrecht of een schilderij.

Ook tZERO heeft een (eigen) STO achter de rug. Op 6 oktober 2018 maakte het bedrijf bekend dat er $134 miljoen is opgehaald op deze manier. Meer dan 1.000 investeerders deden eraan mee. tZERO's eigen digitale aandelen, TZRO-tokens, mogen sinds 10 januari verhandeld worden. Op die datum kwam de in Amerika verplichte wachtperiode van 90 dagen ten einde.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.