Zwitserse bank komt met eigen cryptocurrency wallet

De Zwitserse bank Falcon is de eerste bank in Zwitserland die klanten voorziet van een eigen cryptocurrency wallet. Er kan direct vanuit de wallet gehandeld worden met Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, en Litecoin. Dit is wat Falcon erover meldt.

Adoptie

Zwitserse bank komt met eigen cryptocurrency wallet
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Falcon Private Bank

Falcon is opgericht in 1965 en staat bekend als asset management specialist. Het is een private bank, met in 2014 meer dan 350 medewerkers. In 2012 had de bank zo'n 11 miljard euro in beheer, en waren de bezittingen van de bank in totaal zo'n 1750 miljard euro waard.

De reden dat we deze feiten even achter elkaar vermelden, is om duidelijk te maken dat we hier niet te maken hebben met een fintech-startup, maar met een gevestigde naam op de Zwitserse financiële markt.

Cryptocurrency wallet

In juli 2017 maakte Falcon bekend als eerste Zwitserse bank de handel in bitcoin te gaan faciliteren. Daarnaast konden klanten hun bitcoins bij de bank opslaan. Daarop kwam wel kritiek. Handig, die opslagmogelijkheden, maar een digitale portemonnee (met alle daaraan gerelateerde functionaliteit) zou handiger zijn.

Het lijkt erop dat Falcon die kritiek ter harte heeft genomen. Eergisteren maakte de bank bekend (PDF) dat klanten nu gebruik kunnen maken van de Falcon-wallet. De wallet is beschikbaar voor kleine én grote investeerders, en werkt met Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, en Litecoin. Deze cryptovaluta kunnen ook direct worden omgezet naar fiatgeld.

In de woorden van Falcon: "We hebben blockchain-assets volledig toegankelijk gemaakt. Klanten kunnen via internetbankieren orders plaatsen of dat laten doen door een accountmanager van de bank. De digitale valuta zijn onderdeel geworden van het klantportfolio en worden meegenomen in belastingrapportages."

Wallie

Falcon is niet de enige bank in Zwitserland die zich toelegt op het beheer van cryptovaluta. Ook Vontobel, de op twee na grootste custody provider (bewaardiensten) in Zwitserland, kwam recent met een oplossing voor het bewaren van cryptovaluta. Falcon gaat een stap verder en sluit aan op het gemak waarmee digitale valuta verhandeld kunnen worden.

Toevallig (of niet) ontdekten we gisteren dat ABN AMRO ook bezig is met een crypto-wallet. De wallet, Wallie, zou in ontwikkeling zijn en in eerste instantie geschikt zijn om bitcoin in te bewaren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.