Nasdaq CEO: cryptovaluta mogelijk het geld van de toekomst

Volgens Adena Friedman, de CEO van Nasdaq, verdienen cryptovaluta de kans om een duurzame toekomst op te bouwen in de wereldeconomie. Mogelijk dat in cryptovaluta de wereldmunt van de toekomst schuil gaat, aldus Friedman. Dit is het verhaal.

Markt

Nasdaq CEO: cryptovaluta mogelijk het geld van de toekomst
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Nasdaq gelooft in crypto

Friedman schrijft op LinkedIn een stuk ter voorbereiding op haar deelname aan het World Economic Forum in Davos, later deze week. "Ook dit jaar moeten cryptovaluta zich weer bewijzen. We [Nasdaq] geloven dat digitale valuta een rol spelen in de toekomst [van geld]."

Welke rol dat precies gaat zijn, is ook voor Friedman nog onduidelijk. Ze stelt dat cryptovaluta de mogelijkheid verdienen om die rol te vinden, en op die manier een duurzame toekomst kunnen opbouwen in de (wereld)economie.

Innovatiecyclus

Volgens Friedman is de cryptowereld de eerste fase van de "klassieke innovatiecyclus" door, gekenmerkt door de deelname van innovatoren en pioniers, gevolgd door groei, en daarna een (flinke) dosis realiteit. Volgens Friedman kan het nu twee kanten op gaan:

  1. De nieuwe technologie krijgt een functie, gevolgd door jaren van stabiele en duurzame groei, en daarmee integratie in de globale economie (bv. zoals 't internet).
  2. Het lukt niet om gebruikers te vinden, en commerciële toepassingen blijken beperkt (bv. zoals de Segway).

Friedman merkt hierbij op dat het niet te negeren is dat de markt van digitale valuta de afgelopen jaren flink is gegroeid, onder andere door toetreding van grote en gereputeerde bedrijven.

Belangrijke ontwikkelingen

De Nasdaq-CEO vervolgt met wat er nodig is om cryptovaluta in de praktijk te laten werken: betere governance en duidelijke(re) regelgeving.

Governance is een oorspronkelijk Engelstalig begrip dat duidt op de wijze van besturen. Het wordt in verband gebracht met beslissingen die verwachtingen bepalen, macht verlenen of prestaties verifiëren. Eenduidige (internationale) regelgeving zorgt ervoor dat bedrijven kaders hebben waarbinnen dienstverlening toegestaan is.

Ondanks dat deze twee kenmerken tegenstrijdig zijn met de oorspronkelijke bedoeling van cryptovaluta, zijn ze volgens Friedman wel nodig om in te brengen om tot een transparant en eerlijk systeem te komen. Vanuit Nasdaq wordt een poging gedaan daaraan bij te dragen, bijvoorbeeld door de integriteit van exchanges te verhogen. Daarnaast investeert de beurs in crypto-startups, zoals ErisX.

Voor cryptovaluta dus weer een spannend jaar in het verschiet, waarin de impact ervan duidelijker moet worden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.