ShapeShift onthult cijfers over bevelschriften, Amerika koploper
De Zwitserse cryptocurrency exchange ShapeShift geeft een kijkje achter de schermen en vertelt over het aantal vorderingen dat ze in 2018 ontvangen hebben van autoriteiten wereldwijd. We hebben de cijfers op een rij gezet.
ShapeShift
ShapeShift is een cryptocurrency exchange die gevestigd is in Zwitserland. Het gros van de medewerkers bevindt zich in Denver (Amerika). Het bedrijf is opgericht door Erik Voorhees, en kwam onlangs in opspraak vanwege een forse ontslagronde. Een derde van alle medewerkers werd ontslagen.
'Subpoena'
Het Engelse woord voor dagvaarding. In het Nederlands is dat een officiële, schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen. In Amerika zijn er twee soorten dagvaardingen.
Eén is gelijk aan die van ons, en vereist dat je bij de rechter op bezoek gaat. De ander is een door de rechter uitgegeven verzoek aan een persoon of bedrijf om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld om documenten of ander bewijsstukken aan te leveren. Deze bevelschriften en vorderingen worden regelmatig verstuurd.
Amerika is koploper
In totaal ontving ShapeShift 60 verzoeken van autoriteiten wereldwijd. 36 daarvan kwamen in de laatste 4 maanden van 2018 binnen, met november met 13 bevelschriften als koploper.
De meeste verzoeken om informatie kwamen vanuit Amerika. Dit is de top 3:
- Amerika: 18.
- Duitsland: 8.
- Verenigd Koninkrijk: 6.
Nederland staat op een gedeelde vijfde plek, samen met Tsjechië. Omdat zo'n bevelschrift doorgaans wordt verstuurd in het kader van lopend onderzoek, is er meestal niets bekend over de reden waarom er gegevens opgevraagd worden. Ook niet voor ShapeShift. En al zouden er details bekend zijn, mag daarover niets naar buiten gebracht worden. Meer details over verzoeken vanuit Nederland zijn daarom niet bekend.
Van de Amerikaanse orders is nog bekendgemaakt welke instanties erbij betrokken zijn geweest. De FBI staat met 6 bevelschriften op nummer 1, gevolgd door de SEC met 5 verzoeken.
Botte bijl
Eerder deze maand kwam cryptocurrency exchange Kraken naar buiten met soortgelijke cijfers. Ook daar blijkt dat Amerika het meeste uitzoekwerk verschaft. Kraken stelde dat de manier waarop Amerika te werk gaat, reden is voor bedrijven om Amerikaanse gebruikers te weren.
Door met botte bijl te werk te gaan, zorgen Amerikaanse toezichthouders en opsporingsdiensten voor onnodig veel werk bij financieel dienstverleners. Volgens Kraken moet er veel nauwkeuriger bekeken worden welke bedrijven verzocht worden informatie te verschaffen. "Meestal hebben we geen antwoord, en het zou ons niet verbazen als dezelfde vorderingen opgestuurd worden naar iedereen in de hoop informatie los te peuteren", aldus een woordvoerder van de exchange in een tweet.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.